Idén elmaradt a tavasz – Megérkezik-e az igazi nyár?

Egész áprilisban és májusban komoly esőzésekben volt részünk, és a megszokottnál jóval hidegebb időjárásban. Sokaknál még május végén be kellett kapcsolni a fűtést.

Horváth László

Fotó: Horváth László/veol.hu

A vmeteo.hu egyik alapító tagját, Takács Lajost kérdeztük, minek köszönhettük a szokatlanul hűvös májust, és mit várhatunk a júniustól.

- A meteológiai válasz az elmúlt hónapok hidegére egyszerű. Az északi sarkkörön túl található egy hidegmag, amit a 10 kilométernél magassabban futó magaslati futóáramlások, a poláris jet ölel körbe. Az ember okozta globális felmelegés miatt melegednek az óceánok, és az egyenlítői térségből érkező légtömegek jóval északabbra jutnak el, és hullámzásra kényszeríti a poláris jetet. Képzelj magad elé, egy felfújható kerti medencét: ha valaki ráül a szélére, a medence fala összerogyik, és a benne lévő víz kiömlik. A meleg levegő hasonlóképpen bontja meg a falként működő poláris jetet, és emiatt a hideg légtömegek elkezdenek dél felé áramlani.

A poláris jet működése
Fotó: Goda Zoltán

Ennek nagyon jó ismérve az, hogy Finnországban, Szentpéterváron, de egészen Jakutszkban (az Északi sarkkörön túl) idén már mértek 30 fok felett, miközben nálunk jó, ha a 15-16 °C-ot elérte a nappali maximum hőmérséklet. Ez egy öngerjesztő folyamat. Ahogy a hűvös levegő eléri a Földközi-tenger térségét, és összekeveredik az ottani melegebb, párás levegővel, létrejönnek a mediterrán ciklonok. Ezek okozzák aztán a májusi 89 milliméternyi csapadékot, ami a sokéves májusi átlag duplája.

Míg nálunk őszi hideg volt, tőlünk jóval északabbra is szokatlanul magas volt a hőmérséklet
Fotó: Goda Zoltán

A júniusra vonatkozó anomália térképek szerint még ebben a hónapban is 2-3 fokkal hűvösebbre számíthatunk a sokéves átlaghoz képest – mondta el Takács Lajos.

- Fontos azonban kiemelni, hogy az anomália térképek előrejelzése inkább esélylatolgatás, nem egzakt előrejelzés. Hiszen bármilyen szinten pontos előrejelzést maximum 5-10 napra előre lehet írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában