Közösségi terek létrejöttét segíti a most induló Pajta-program

Sokszínű kulturális tartalommal megtöltött, többfunkciós kulturális-közösségi terek létrejöttét támogatja a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

A Pajta-programban a VEB2023 pályázat támogatással segíti azokat a kezdeményezéseket, amelyek fejlesztik az EKF-régióhoz csatlakozott településeken a helyiek kultúrához való hozzáférését, a színvonalas közművelődési és közösségi tevékenységek létrejöttét. A támogatásból létrejövő „Pajták” olyan multifunkciós közösségi terek, amelyek programkínálatukkal a kulturális és közösségi élet helyi központjaiként működnek, és hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, tájékoztatott a VEB2023 Zrt.

A Pajta-program napokban megjelent felhívásában két időszakra lehet pályázni. A 2021 júliusától októberéig terjedő támogatási időszakra június 30-ig, míg a 2022-es évadra szeptember 1-től szeptember 30-ig lehet beadni a pályázatokat. Jövőre további pályázati lehetőségek nyílnak meg a programban. Az idei első támogatási időszakban várhatóan három-négy, míg a másodikban nyolc-tíz programterv kaphat támogatást, amelynek eredményeként létrejön az EKF-régióban a Pajta-hálózat, amely fontos szerepet tölt majd be a VEB2023 regionális programjának alakításában, közölték. Hozzátették, a felhívás lehetőséget ad kisebb léptékű infrastrukturális beruházásokra is, a fő cél azonban a településen már elérhető közösségi terek kreatív újrahasznosítása, a funkciók újragondolása, a helyi igényeket kiszolgáló, hiánypótló kulturális tartalom megteremtése és a gazdasági fenntarthatóság biztosítása.

A Pajta-programban pályázatot nyújthatnak be helyi önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, nonprofit és profitorientált gazdasági társaságok, civil szervezetek közül egyéb egyesületek, alapítványok, közalapítvány vagy közművelődési és oktatási intézmények, amennyiben legalább egy éve közösség- és kultúraszervező tevékenységet folytatnak az adott településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában