Levendulaszüretet tartottak a Molnár Gábor alapítványnál

Levendulaszüretet tart a Molnár Gábor Műhely Alapítvány padragkúti intézményegysége. Az udvaron évek óta termő levendulát a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak gondozzák.

Tisler Anna

A megváltozott munkaképességűek kertészkedéssel és termeléssel is foglalkoznak Fotó: Györkös József

A levendula virága szörp készítésére is kiválóan alkalmas, ugyanis a termelés vegyszermentesen történik. Szabó Marianna rehabilitációs tanácsadó kérdésünkre elmondta, hogy az alapítvány foglalkoztatottjai az alkatrészek összeszerelése, a szőnyegszövés, a papírból használati és dísztárgyak készítése mellett kertgondozással, zöldség- és gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak. Ezekbe a tevékenységekbe forgatják vissza a levendula árát. A kert terményeit a gondozók és foglalkoztatottak közösen dolgozzák fel, majd fogyasztják el.

A megváltozott munkaképességűek kertészkedéssel és termeléssel is foglalkoznak
Fotó: Györkös József

Nemrég szüretelték a földi epret, három nagy edénnyel gyűlt össze, majd egy részéből szörp készült, a többit fagylalttal keverve elfogyasztották. Hamarosan érik a mandarin, amely az idén kissé savanyúra sikerült, így gondolkodtak azon, hogyan tehetnék örömmel fogyaszthatóvá. Kitalálták, kandírozott gyümölcs készül abból.

Céljuk, hogy a foglalkoztatottak önellátási képessége fejlődjön, táplálkozzanak egészségesen, ezért tartósítószert nem használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában