Nem rázza meg a veszprémieket a műanyagmentesség

Július 1-jétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala – jelent meg az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Horváth Virág

Pékné Rétfalvi Bernadett, a Papírkutya üzletvezetője a környezetbarát csomagolóanyagokat mutatja

Fotó: Horváth Virág

A 301/2021. (VI. 1.) Kormányrendelet értelmében nem lehet majd forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag termékeket, mint fültisztító pálcika, evőeszköz, szívószál vagy italkeverő pálcika.

A könnyű műanyag tasak és az ételtartó dobozok, amelyekben az elviteles ételeket házhozszállítják is ebbe a kategóriába esik, így július 1-től a vendéglátóhelyeknek, akik ez idáig műanyagba csomagolták az ételt, most alternatív megoldást kell majd találniuk.

Erről kérdeztük a veszprémi vendéglátóhelyeket. A Felönt a garatra romkocsma is tudatosan elkerülte a műanyagok használatát a megnyitása óta. Tóth András üzletvezető elmondta, a házhozszállított ételek csomagolása újrahasznosított papírtálcákon, fa evőeszközökkel történik. – A környezettudatosság számunkra is fontos, épp ezért cseréltük le a poharainkat is saját grafikás re-poharakra nem régen. A szívószálakat is papírból készültekre cseréltük. A tulajdonosi körünk számára is nagyon fontos, hogy környezetbarát hely legyünk, hiszen ők könyvnyomtatással is foglalkoznak. Emberileg azt gondolom, alapvető, hogy megpróbáljuk nem szennyezni a környezetünket. A Fricskában is átálltunk az újrahasznosított papírdobozokra az elviteles ételek csomagolásakor, még a pandémia alatt is figyeltünk erre. Tervben van, hogy hamarosan a komposztálást is elkezdjük – tette hozzá Tóth András.

Tóth András szerint a környezettudatosság megszokás kérdése, be kell építeni a napi rutinba, ahogyan a saját háztartásunkban is tesszük.

Pékné Rétfalvi Bernadett, a Papírkutya üzletvezetője a környezetbarát csomagolóanyagokat mutatja
Fotó: Horváth Virág

Pékné Rétfalvi Bernadett, a Papírkutya üzletvezetője elmondta, a vendéglátóhelyet gyakorlatilag egyáltalán nem érinti az új kormányrendelet. – Eddig sem használtunk ilyesmit. Az elviteles ételekhez papírdobozokat, lebomló műanyag dobozokat használtunk, fa eszközöket csomagoltunk hozzájuk, a szívószálaink papírból vannak és papírpoharat adunk, ha valaki elvitelre kérné az italát. Ezekből is minél kevesebbet, a mosdóban ki van téve a papír kéztörlő, de törölközőkkel készültünk, amik mosva és fertőtlenítve vannak, és mindenkit arra buzdítunk, hogy inkább azokat használják. Még a bútoraink is újrahasznosítottak – jegyezte meg nevetve az üzletvezető.

Pékné Rétfalvi Bernadett elmondta, a környezetvédelem a Papírkutyánál a kezdetek óta misszió. – Mi otthon, a családunk körében is így élünk. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, a komposztot, külön gyűjtjük a kávézaccot is. Nem használunk tartósítószert sem, az ételekben nincs se kevert ízesítő, se állagjavító, nem használunk szirupokat vagy mesterséges dolgokat sem. Minden természetes alapanyagból készül, azt hogyan csomagolhatnánk műanyagba?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában