A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára irányítják a figyelmet

Második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat a hazai Zöldség- és gyümölcsnapot június 17-én, hogy felhívja a figyelmet a magyar termesztésű friss, szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

B. Virág Rita

A NAK nemzetközi példákat követve hirdette meg a Zöldség- és gyümölcsnapot. A szervezet olyan időpontot választott, amikortól itthon is beköszönt ezen finomságok szezonja. Június közepétől ugyanis rengeteg hazai ter- mesztésű friss, zamatos gyümölcs válik elérhetővé a piacokon és az üzletek polcain. Nagyjából két hete jelent meg a hazai termesztésű, szabadföldi eper, de már egyre több helyen találkozhatunk ropogós cseresznyével, és hamarosan beköszönt a meggy, a barack szezonja is.

Az idei Zöldség- és gyümölcsnap főszereplője a magyar meggy. A mélybordó színű, édes, savanykás ízű gyümölcs második legnagyobb termelője az Európai Unióban Magyarország. A meggy rendkívül egészséges gyümölcs, mert nemcsak tele van vitaminokkal, hanem 17 féle antioxidánst és élelmi rostot tartalmaz. Nyersen fogyasztva szolgálja leginkább az egészségünket, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy éppen hűsítő fagylaltot és turmixot is.

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a szervezők különleges pályázatot hirdettek: az ENSZ 2021-et a zöldségek és gyümölcsök nemzetközi évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) életre hívta a #FoodHero kezdeményezést. Magyarországon a NAK állt a kezdeményezés élére, hogy megtalálja a #Zöldség-GyümölcsHősöket. Ezek a hősök olyan emberek, akik történetükkel megmutatják a zöldségek, gyümölcsök egyre jelentősebb szerepét a táplálkozásban, az egészségvédelemben, a fenntartható fejlődésben.

Az Európai Unióban Magyarország a második legnagyobb meggytermelő
Fotó: FruitVeb

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, bárki jelölhet olyan embert, aki munkájával, hobbijával elkötelezetten tesz azért, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, és igyekszik megmutatni, hogy táplálkozásunk elengedhetetlen szegmensét alkotják a zöldségek, gyümölcsök. Jelölni szeptember 19-ig lehet a NAK-nál, majd szakmai zsűri dönt, ki lesz Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában