Új időszámítás kezdődik

2021.06.29. 17:30

Önálló oktatási intézményként működik tovább az ajkai zeneiskola

A Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró ünnepségén elhangzottak szerint közel húsz év elteltével önálló iskolaként működik tovább az intézmény.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen elhangzott: elismerés illeti a szülők hozzáállását, ugyanis a támogatásuk nélkül a zeneiskola nem zárhatott volna sikeres tanévet Fotó: Györkös József

Amint azt Szücs Krisztián intézményvezető-helyettes elmondta, a diákok a következő tanévtől a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóiként kezdik meg, illetve folytatják zenei tanulmányaikat.

Az intézmény működésével kapcsolatos hivatalos döntés értelmében, az oktatásért felelős miniszter és államtitkár nevében eljárva a Klebelsberg Központ elnöke ez év június negyedikétől engedélyezte az átszervezést. A művészeti iskola tantestülete közösen döntött a névválasztásban.

A zeneiskola vezetője arról beszélt, hogy a világjárvány alapjaiban változtatta meg az életritmusukat, ami számtalan, a korábbiaktól jelentősen eltérő megoldást követelt. – A gyerekek és a szülők a digitális világba kényszerültek, az oktatás különféle platformokon próbálta eljuttatni a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen tananyagokat – mondta Szűcs Krisztián, és elismerte a szülők hozzáállását, amely nélkül nem zárhattak volna sikeres tanévet.

– A digitális zeneoktatással kapcsolatban már a korlátozások bevezetésének első napjaiban megfogalmazódott, hogy a cél elsődlegesen nem a tudás gyarapítása, hanem a már megszerzett képességek szinten tartása – hangsúlyozta. Az iskola az éppen hatályban lévő rendelkezéseknek megfelelően és lehetőségeihez mérten megpróbált minden segítséget megadni zenét tanuló diákjaik számára. Felmérték, hogy az otthoni gyakorláshoz milyen hangszerek szükségesek, és ezeket biztosították mindenkinek, a középiskolás korosztályból pedig többen éltek a személyes konzultáció adta lehetőséggel is. A tehetséggondozáshoz elengedhetetlen tanulmányi versenyek szintén átkerültek a digitális világba a 2020/21-es tanévben. A kialakult helyzet ellenére több diák is vállalta a felkészülést és a részvételt országos versenyeken.

A XII. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny területi válogatóján való részvételért elismerésben részesült Ye Man, Lon­ghi Elizabeth és Farkas Ajsa Anna, felkészítő tanáruk volt Kovácsné Pogány Kinga és Molnárné Németh Erika. A Bartók Béla emlékére megrendezett zeneiskolai zongoraversenyen ezüst fokozatot ért el Rózsa Anna, akit Molnárné Németh Erika készített fel.

A diákokhoz hasonlóan a tantestület tagjai is visszaültek a virtuális iskolapadba, kihasználták a lehetőségeket, és online tanfolyamokon vettek részt. Az elmúlt másfél esztendőben 1345 órát töltöttek a zenetanárok a különböző tanfolyamok elvégzésével. A vezető kiemelte, hogy Kanyárné Grünvald Petra és Németh Róbert pedagógus sikeres közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. Hekele Fanni tanárnő pedagógus I., Molnárné Németh Erika és Kanyárné Grünvald Petra tanárnő pedagógus II. minősítést szerzett.

Személyi változás is történt az intézmény életében: Szalóki Józsefné nyugdíjba vonul, áprilistól Németh-Takács Kinga vette át iskolatitkári feladatait. Új hangszereket szereztek be közel négymillió forint értékben a Kodály Hangszercsere Program segítségével.

Az ünnepségen elhangzott: elismerés illeti a szülők hozzáállását, ugyanis a támogatásuk nélkül a zeneiskola nem zárhatott volna sikeres tanévet Fotó: Györkös József

A Pápai Tankerületi Központ és az Ajkai Zeneiskoláért Alapítvány közös finanszírozásával sikerült felújítani a zeneiskola koncertzongoráját közel egymillió forintért.

Az ünnepségen Szücs Krisztián megköszönte Mihályfi László, az Ajkai Bródy Imre Gimnázium intézményvezetője munkáját, mielőtt elbúcsúzott tőle.

Az évzáró ünnepségen fuvolán közreműködött Balassa Melinda Molnárné Németh Erika tanárnő kísérete mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában