Pedagógusnap emléktábla avatással Nagyvázsonyban

Pedagógusnapot tartottak a Nagyvázsonyban a felújított Reményi Antal Rendezvényháznál, ahol a Mesevár Óvoda és Bölcsőde apróságai, illetve a Kinizsi Pál Általános Iskola diákjai műsorral köszöntötték a tanárokat, óvodapedagógusokat. Az ünnepségen emléktáblát is avattak, és megáldották a felújított rendezvényházat.

Molnár Sándor

Fábry Szabolcs és Szautner Antalné koszorút helyezett el az emléktáblánál

Fotó: Molnár Sándor/Napló

„Gyújtsuk meg a mécsest, a bennünk lévő tüzet, hogy lássuk az ősök titkait” – utalt Fábry Szabolcs köszöntőjében Sík Sándor „A mécses” című versére. A polgármester a nagykőrösi főiskolán ismerte meg a költő, pedagógus neveléselméletét, személyiségét.

A Mesevár Óvoda apróságai műsorral köszöntötték a pedagógusokat
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az egyik legfontosabb a pedagógusi hivatásban a felkészültség, a szakmai tudás, de Sík Sándor, Arany János és Karácsony Sándor egybehangzóan állítják, hogy a leges-legfontosabb a személyiség. Az a pedagógus, aki a személyiségével hatást tud gyakorolni a gyerekekre, attól könnyebben átveszik a tudást is. A pedagógusoknak az egész személyiségüket ki kell vinniük a katedrára, ezért ez egy nagyon nehéz hivatás – fogalmazott a polgármester.

Pintér Tamás Pius atya megáldotta a felújított rendezvényházat
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az 1907-ben épült egykori kisiskola falán emléktáblát avattak, így tisztelegve a helyi pedagógusok előtt. Fábry Szabolcs elmondta még, hogy 2006-ban komoly küzdelmet kellett folytatniuk azért, hogy megmentsék az épületet, amelyet néhányan inkább eladtak, vagy lebontottak volna. A 2014-re nagyon lepusztult állapotba került kisiskolát sikerült megmenteni, felújítani, és mára a helyi közösség fontos szellemi központjaként funkcionáló rendezvényház lett belőle. A polgármester kiemelte, hogy a 114 éves épület falán elhelyezett emléktáblával arra emlékeztetik a helyieket és az idelátogatókat, hogy a település tanárai, óvodapedagógusai a „mécses szerepet „hősiesen betöltik a faluban.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az emléktábláját Fábry Szabolcs és Wagenhoffer Károlyné önkormányzati képviselő leplezték le. A polgármester és Szautner Antalné képviselő asszony, illetve Bandiné dr. Liszt Amália a Kinizsi Pál Általános Iskola és Vajda Csilla a Mesevár óvoda intézményvezetői pedig koszorút helyeztek el a múlt és a jelen pedagógusainak tiszteletére. Az ünnepség végén Pintér Tamás Pius atya megáldotta a felújított rendezvényházat, majd a község önkormányzata állófogadáson látta vendégül a pedagógusokat, ezzel is megköszönve munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában