Program a veszprémi civil szervezetek megerősítésére

A MeneTrend Fejlesztő Közhasznú Egyesület a Közösségi értékek feltárása és bemutatása Veszprémben című projekt tájékoztatójával és nyitófórummal várt a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör otthonában.

Juhász-Léhi István

Brányi Mária alpolgármester és Varga Endre, a Civil Ház vezetője a tájékoztató fórumon Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Brányi Mária alpolgármester elmondta, több olyan helyi értékmentő programmal találkozhattunk – és fogunk is találkozni –, amelyek illeszkednek ahhoz a tematikához, amit a város különböző forrásokon keresztül segít megvalósítani. Szerinte a következő generá- ciók azokat az értékeket fogják megismerni és továbbadni, amelyeket a most élők örökítenek tovább.

Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke minderre reflektálva azt jegyezte meg: ha közösségről beszélünk, akkor a Jeruzsálemhegy nagyon jó példa, hiszen ők egy olyan közösség folytatóinak tartják magukat, amelynek az alapjait 1895-ben rakták le. A kör 1949-ig működött, majd elsők voltak Veszprémben akkor, amikor civil kezdeményezéseket lehetett indítani, és több mint három évtizede ismét felélesztették azt, amit az elődök leraktak. Azóta működnek, jó a közösségük, ráadásul a város más civil szerveződéseivel is szerveznek közös programokat.

Varga Endre, a Civil Ház vezetője azzal kezdte, hogy „ez egy izgalmas helyzet”. Úgy vélte, hogy más mellett a jó programok által mindig aktívak maradnak az emberek. Kiemelte: a projekt összegyűjti az értékeket, ami nagy eredmény lesz.

Hudi Zsuzsától, a projekt szakmai vezetőjétől megtudtuk, az egyesület 2011-ben jött létre. A most induló projektjük célja a veszprémi helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozása a veszprémi civil szervezetek bevonásával. Fontosnak tartják a civil szervezetek megerősítését a helyi igények alapján. Mindebbe négy városrészt – Jeruzsálemhegy, Dózsaváros, Cserhát-lakótelep, Gyulafirátót – és az ott tevékenykedő legaktívabb civil szervezeteket vonják be, amelyeknek tagjai nem fognak unatkozni, hiszen több városrészi szomszédolást terveznek a helyi közösségek megerősítése jegyében. Ugyanakkor nyolc alkalommal a városrészek feltérképezését végzik fórumok keretében, de lesz decemberi pódiumbeszélgetés és utcabál is. A projekt 7,5 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában