Sikeresen zárult a Balaton környéki akciócsoportok együttműködési projektje

Az elmúlt évben bekövetkezett járványhelyzet miatt fél évvel később, azonban így is rendkívül sikeresen zárult a Balaton körül működő négy Leader Helyi Akciócsoport – A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Leader Egyesület és a Zala Termálvölgye Leader Egyesület – együttműködési projektje.

Tóth B. Zsuzsa

kép: Az egyesület elkészítette a „Zala-völgy” turistatérképét, amely a túrázási lehetőségeket is bemutatja, de az elengedhetetlen felszerelésről is gondoskodott az egyesület

Forrás: egyesület

Fotó: Norbert Meszaros

Mészáros-Harta Annamáriától, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet-vezetőjétől megtudtuk, hogy a Balatoni Helyi Termék – Fejlesztő Műhely című pályázat azzal a céllal indult útjára 2019-ben, hogy közösen egy olyan mintamodellt dolgozzanak ki, amely hozzájárul a Balaton éves ismertsége erősítéséhez.

- A négy szervezet a Balaton közvetlen környezetében működik, ám mindegyik térségnek más-más sajátosságában mutatkozik meg az erőssége. Ezen sajátosságokat igyekezett a projekt innovatív elemekkel és a jelenlegi szükségletekkel kiegészítve tovább fejleszteni, ami újabb lendületet adott a korábbi célkitűzések eléréséhez is. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, mint a projekt konzorciumvezetője 2019-ben, egy tanulmányút keretében mutatta be partnereinek sikeresen működő, mára már közel 100 tagot felvonultató védjegyprojektjét és a Balaton-felvidék színes turisztikai kínálatát bemutató, több mint 10 éve működő túraútvonal-rendszerét. Az ezt követő műhelymunkán, amely a kommunikáció és marketing témakörét érintette, megszületett a konzorcium közös szlogenje: BALATON4, együtt a Balatonért. Az egyesület a pandémia ideje alatt sem tétlenkedett, új köntösbe bújva megújult a turisztikai weboldaluk, elkészültek a négy térséget bemutató azon turisztikai ajánlók, amelyek hasznos információkkal szolgálnak az idelátogatók számára az évszaknak megfelelő programlehetőségekről, túralehetőségekről, vendéglátó- és szálláshelyekről – mondta Anna.

2019 őszén a Zala Termálvölgye Leader Egyesület műhelymunka keretében vezette be a Nyitott Porta hálózat tagjait és más helyi termelőket a csomagolástechnikák és a piacra jutást elősegítő megjelenés elkészítésének rejtelmeibe. Az egyesület elkészítette a „Zala-völgy” turistatérképét, amely a túrázási és kirándulási lehetőségek mellett a Zala-völgyi Nyitott Portákat is bemutatja az érdeklődőknek. A túrázásokhoz elengedhetetlen a megfelelő felszerelés, melyről szintén gondoskodott az egyesület. 2021 tavaszán a korlátozások miatt online formában újabb műhelymunka valósult meg a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Leader Egyesület szervezésében. A jó hangulatú fórumon a bevásárlóközösségek és egy biogazdaság mindennapjaiba nyerhettek betekintést a résztvevők.

Az egyesület elkészítette a „Zala-völgy” turistatérképét, amely a túrázási lehetőségeket is bemutatja, de az elengedhetetlen felszerelésről is gondoskodott az egyesület Fotó: egyesület

A közös projekt utolsó hónapját tanulmányutak színesítették. Június elején a Nyitott Porták mutatkoztak be, majd a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület mutatta be Érték és Minőség projektjét a partnereknek. Végül Hévíz és térsége értékei, helyi termelői és vendéglátóhelyei mutatkozhattak be. A projektet Balatonalmádi-Vörösberényben megrendezésre került zárórendezvény zárta.

Az elhangzott hasznos információkból, tapasztalatokból összegyűjtött közös kiadvány készült.

- A projekt a kihívások ellenére sikeresen lezajlott, és közelebb került az áhított cél is: aki a Balaton környékére ellátogat, megismerheti a kiváló minőségű portékákat, élvezheti a magas színvonalú szolgáltatások előnyeit, felfedezheti a turisztikai értékeket, és minden évszakban megtalálhatja a számára kikapcsolódást nyújtó programokat – szögezte le a munkaszervezet-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában