Megvalósult álom tapolcán

2021.06.23. 17:30

Több száz milliós beruházás részeként készült el a fogyatékkal élők nappali intézményének felújítása

Hiszünk abban, hogy a foglalkoztatás, a munka elengedhetetlen, ezt más közösségben kevésbé tartják fontosnak. Ezért indultunk olyan irányba, hogy a foglalkoztatás a fogyatékossággal élők, a megváltozott munkaképességűek területén minél nagyobb számban növekedjen. Ez sikerült, az elmúlt tíz évben két és félszeresére nőtt ez az adat.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt Fülöp Attila Szociális ügyekért felelős államtitkár a tapolcai fogyatékkal élők nappali intézménye felújítása ünnepélyes átadásán.

- Egy évvel ezelőtt adtuk át a sümegi nappali intézményt, amely hiánypótló volt. Amikor a tapolcai épület felújítása kezdődött, azt kértem, hogy példaértékű legyen a kivitelezés, ez sikerült, gratulálok hozzá. Az itt levő fiatalok nappali intézménye megújulása azért fontos, mert ennek különleges helye van a szociális ellátásban. Ez az a pont, ahol nem lehet azt állítani, hogy egy fiatal, egy gyermek ne egy bentlakásos intézményben legyen. A család kapjon olyan segítséget, ahol a nappali felügyelet rendelkezésre áll a gyermek részére, de nem mindegy, hogy milyen minőségben. Mindenkinek meg kell találnia azt a lehetőséget, amelyben foglalkoztatják – mondta az államtitkár és megköszönte Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy a helyben elosztható Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatását jó célra fordították.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy amit évek óta terveztek, az megvalósulhatott. – Ez egy álom, egy csoda, hiszen rengeteg munka van mögötte. A projekt, a hit a remény és az elkötelezettség diadala. A fiatalok között sok időt töltöttem az elmúlt időszakban, tapasztaltam, hogy számukra és a szülők számára is fontos az intézmény, ahol biztonságban tudhatják gyermekeiket. A fiatalok itt közösségben vannak, hasznos munkát végezhetnek, másképp közelítenek így az élethez. A teljes választókerületet lefedi az a munka, ami itt folyik, most már jó körülmények között – mondta a képviselő és kiemelte a vezető, Horváthné Somogyi Ildikó és kollégái munkája jelentőségét.

A kormány több támogatást is nyújtott összesen 230 millió forint értékben a sümegi és a tapolcai intézmény elkészültéhez, illetve felújításhoz és az intézmény vezetése további több, mint 30 millió forinttal járul hozzá a sikerhez.

Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) országos elnöke elismerősen szólt a minőségi kivitelezésről és az intézményben folyó munkáról. – Régóta jól ismerem a nappali ellátást, a város színe-virága lesz az épület, amelyben egy befogadó közösség dolgozik. Gratulálok a munkához és a vezetéshez – mondta.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Horváthné Somogyi Ildikó ügyvezető igazgató elmondta, hogy több, mint húsz éves álom volt a fogyatékkal élők egyenlő esélyeinek megteremtése a megyében. – Nem tudtuk volna megvalósítani ezt, ha a kormány nem áll mellénk, köszönet ezért Fülöp Attilának is. Így lett támogató szolgálatunk, rehabilitációs munkahelyünk, nappali intézményünk Tapolcán és Sümegen, támogatott lakhatásunk Veszprémben és Tapolcán, fogyatékos emberek otthonában nyújtott szolgáltatásunk megyei szinten. Jelenleg 128 hátrányos helyzetű, hajléktalan, megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő dolgozik a rehabilitációs munkahelyeken és a nappali ellátás keretében. Az intézmény nappali ellátó szervezete eddig Tapolcán csak 25 fő részére tudott nappali ellátást biztosítani, ugyanakkor ennél jóval nagyobb az igény, mostantól van lehetőség a bővítésre – mondta az ügyvezető igazgató.

A projektet Varga Gábor menedzser mutatta be, Kovács János a szülők nevében beszélt arról, hogy mit jelent a család számára az intézmény. Az ünnepségen az ellátásban részt vevő fiatalok közreműködtek énekkel, tánccal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában