Veszprém megyei diákok nyári foglalkoztatását támogatja az állam

Közel ezer Veszprém megyei tanuló nyári foglalkoztatásához járul hozzá a kormány, közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Napló-információ

Népszerű nyári munka a diákok körében a Balaton-parti fagylaltárusítás. Álmos és Milán jéghideg profizmussal szolgálja ki a vendégeket

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Nyári diákmunkaprogramra a megyében több mint 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kabinet. A támogatás legkevesebb kilencszázötven, 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulót segít nyári diákmunkához júliusban és augusztusban.

A kormányhivatal közleményében azt írta, a programban kétféle – önkormányzati vagy a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek a tanulók.

Míg előbbinél legfeljebb napi hat, utóbbinál akár napi nyolc órában is dolgozhatnak a diákok.

Az önkormányzati foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti ki az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a járvány okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér vagy a garantált bérminimum. A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től, míg a munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdete előtt ugyanott nyújthatják be munkaerőigényüket.

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunkaprogramra hárommilliárd forintot fordít, ami 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában