Ajándék a városnak

2021.07.12. 06:50

Impozáns szoborral gazdagodott a balatonalmádi sportközpont

A Balatonalmádi SE és a Ferencvárosi TC felkészülési mérkőzése előtt felavatták Marek Brzózka, a Szegeden élő, lengyel származású szobrászművész alkotását.

Rónai Tamás

A sportközpont bejáratánál elhelyezett szobrot a Balaton­almádiban élő festőművész, Veszeli Lajos kezdeményezésére készítette a helyi kötődésű fiatal alkotó.

– Az Almádi P-Art Alapítvánnyal minden esetben az a célunk, hogy egy-egy ajándékot adjunk a városunknak, illetve olyan szervezeteknek, amelyek értékelik és megbecsülik az elkészített munkát. Marek Brzózka több éve résztvevője az Öregyhegyi Művésztelepen nyaranta megrendezett alkotótábornak. Ilyenkor két hétig együtt vagyunk a szobrászokkal, és próbálunk mindig valamilyen tartalmas dolgot megvalósítani – mondta Veszeli Lajos, az alapítvány művészeti vezetője.

Balatonalmádi díszpolgára arról is beszélt, már a sportpálya építésének kezdetén arra az elhatározásra jutott, egy olyan műalkotást kell létrehozni az átadásra, amely a sport mellett értéket képvisel.

– Az utánpótlás-nevelés mindig magas színvonalú volt Almádiban. Ennek jegyében kértem fel a kiváló figurális szobrász Mareket, aki egy remekművet hozott létre, amely a fiatalságról szól – zárta gondolatait Veszeli Lajos.

A bronzból készült alkotás vörös homokkő talapzaton nyugszik. Balra Veszeli Lajos
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ezt követően Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Ács Attila, a Balatonalmádi SE elnöke leleplezte a sportközpont bejáratánál elhelyezett alkotást. A bronzból készült szobor, amely egy futballozó gyermekpárt ábrázol, 130 centiméter magas, vörös homokkő talapzaton helyezkedik el.

A hivatalos átadást követően Ács Attila üdvözölte a megjelenteket, majd megköszönte Veszeli Lajos és Marek Brzózka áldozatos munkáját.

– Reményeim szerint Balatonalmádi utánpótlása a jelenben és a jövőben is méltóképpen képviseli ezt a gyönyörű sporttelepet – mondta Ács Attila.

A hivatalos ünnepség zárásaként Kepli Lajos, Balaton­almádi polgármestere háláját fejezte ki a szobrászművésznek, valamint az Almádi P-Art Alapítványnak a megvalósításért. Mint megjegyezte, köszönet illeti a kormányt is a csodás létesítményért, amely immáron méltó ahhoz a nagyszerű teljesítményhez, amelyet a sportegyesület sportolói nyújtanak évről évre.

Ezek is érdekelhetik