Bemutatkozott az Európai Friss Csapat program a strandon

Három ország együttműködésében indult útjára idén májusban az Európai Friss Csapat program, melynek fő célkitűzése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése.

Molnár Sándor

Veggi és Frutti a gyerekek körében az alsóörsi strandon

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg 2021 és 2023 között. A belga, francia és magyar kezdeményezéshez hazai részről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Friss Csapata is csatlakozott, akik július 21 és 24 között az alsóörsi strandon várták színes standjukkal a nyaraló családokat.

Az újabb hároméves program célja, hogy a résztvevő országokban a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Friss hazai zöldségeket gyümölcsöket kóstolhattak a strandoló gyerekek
Fotó: Molnár Sándor / Napló

Sidlovits Diána, a NAK EU projekt koordinátora elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztást ösztönző program főleg a 6 és 18 év közötti korosztályt és szüleiket célozza meg. Lényege, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára, az egészségre gyakorolt pozitív hatására. A program során élményt nyújtanak a gyerekeknek, hogy a zöldség és gyümölcsfogyasztást ne egy kötelező dologként, hanem élményként éljék meg a fiatalok. A négy nap során a strandon is arra ösztönözték a gyerekeket, hogy kóstoljanak meg minél több friss, hazai zöldséget és gyümölcsöt, ismerjék meg ezeket és épüljenek be a napi fogyasztásukba.

Folyamatosan tekerte valaki a hazai zöldségeket-gyümölcsöket turmixoló kerékpárt
Fotó: Molnár Sándor / Napló

Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 300 gramm/fő körül mozog, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi adatokhoz képest, de még mindig elmarad a WHO napi 400 gramm/fő ajánlásától, leginkább a fiatalabb generációk körében.

Veggi és Frutti a gyerekek körében az alsóörsi strandon
Fotó: Molnár Sándor / Napló

A strandon nagy sikert aratott az Európai Friss Csapat kínálata. A gyerekek egyfolytában kóstoltak és keresték Frutti és Veggi társaságát, akik az akció kabalafigurái. Mindig ültek a kézműves sátorban, folyamatosan tekerte valaki a hazai zöldségeket-gyümölcsöket turmixoló kerékpárt, és a nap nagy részében sorban álltak a gyerekek a mini akadálypálya előtt is, hogy próbára tegyék a zöldség-gyümölcs kóstolás utáni erejüket, ügyességüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában