Ezekre kell figyelni a nyári vakáció alatt

Annak érdekében, hogy a nyári szünidő a gondtalan kikapcsolódásról szóljon, nem árt megszívlelni néhány jó tanácsot.

Polgár Bettina

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója rámutatott, nyaranta többek között arra hívják fel a diákok figyelmét, hogy a vízi kikapcsolódást keresve csak az erre a célra kijelölt helyeken, strandokon szabad fürdőzni. – Tele gyomorral inkább maradjunk a vízparton. Felhevült testtel pedig soha ne ugorjunk a vízbe, előtte hűtsük le magunkat. Ne ugorjunk fejest ismeretlen medrű vízbe vagy kis vizű medencébe. A bányatavak pedig különösen veszélyesek lehetnek a hirtelen változó vízmélység és a hőfokkülönbség miatt – magyarázta a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

A kiemelt megelőzési főelőadó elmondta, a balesetek elkerülése érdekében kulcsfontosságú a közlekedési szabályok megfelelő ismerete.

– Gyalogosként a járdán vagy a gyalogúton biztonságosan közlekedhetünk. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpár- úton vagy az útpadkán haladjunk, mindezek hiányában pedig szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben kell közlekedni – hangsúlyozta Császárné Elek Veronika. Mint mondta, fontos, hogy szürkületben és sötétben lehetőség szerint viseljünk világos ruhát a megfelelő láthatóság érdekében, illetve a ruházatunkon és a táskánkon legyen fényvisszaverő anyag. A láthatósági mellény használata pedig lakott területen kívül éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén a kerék­p­árosnak és a gyalogosnak egyaránt kötelező.

A balesetek elkerüléséhez kulcsfontosságú a közlekedési szabályok ismerete
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Kerékpárral a kerékp­­ár­úton vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon közlekedjünk. Ahol pedig ilyen nincs, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetve ezek hiányában az úttest jobb szélén kell közlekedni. A parkoló gépkocsik mellett elhaladva tartani kell egy autóajtónyi oldaltávolságot, főútvonalon pedig csak a 12. életévét betöltött személy kerékpározhat – magyarázta Császárné Elek Veronika.

Hozzáfűzte, fontos tudatosítani a fiatalokban, hogy soha ne szálljanak be idegen autóba, ne álljanak szóba idegennel, és ne fogadjanak el idegen személytől ajándékot. – Ha a fiatalok egyedül vannak otthon, lényeges, hogy mindig zárják be a lakás ajtaját, valamint az utcai kaput is. Fontos még, hogy ne engedjenek be a lakásba idegent, és ha kimozdulnak otthonról, mindig közöljék a szülőkkel, hogy hova mennek, hol tartózkodnak majd – javasolta a rendőr alezredes.

Császárné Elek Veronika megjegyezte, a nyaralásról készített fotók feltöltésével célszerű várni a hazaérkezésig, hiszen egy üres ház könnyen a betörők célpontjává válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában