a megye legjobbjai

2021.07.22. 11:30

Fogathajtók versenye Bándon – Hatodszor szervezték meg a látványos megmérettetést

A Herceggyöpi Lovas Egyesület hatodik alkalommal szervezett fogathajtó versenyt a településen. A látványos megmérettetésen akadály- és vadászhajtásban mérték össze ügyességüket a környékbeli, illetve a szomszédos megyékből érkezett hajtók.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Már az Essegvár alatti közösségi tér és látogatóközpont tervezésekor az volt a település önkormányzatának a szándéka, hogy a szép fekvésű területet látványos, családias hangulatú programokkal, élettel töltsék majd meg.

Kiválóan illeszkedett ebbe a koncepcióba a július 18-án, már hatodik alkalommal megrendezett lovas program is. A Herceg­gyöpi Lovas Egyesület által szervezett VI. Bándi Fogathajtásra Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből is érkeztek indulók a Veszprém megyei fogatosok mellett.

 

A pontszerző verseny délelőtti C kategóriás és délutáni D kategóriás akadályhajtására is 13 fogat nevezett, majd vadászhajtásban tették próbára ügyességüket a versenyzők. A 700 méter hosszú pályán 20 akadályt helyeztek ki a profik és 16-ot az amatőrök részére. A bójákat a másfél méter széles kocsik esetében egymástól 1,7 méterre helyezték el a C kategóriás versenyen, míg az amatőröknek plusz 10 centiméterrel szélesebb akadályok között kellett manőverezniük úgy, hogy a bójákra helyezett labdák ne essenek le a helyükről, tehát ne érjenek hozzá a fogatok kerekei az akadályokhoz, mert azért büntetőpontok jártak. A vadászhajtásnál pedig a gyorsaság számított az évről évre egyre népszerűbb versenyen – tudtuk meg Glück Bernadettől, a szervező Herceggyöpi Lovas Egyesület képviselőjétől, aki maga is elindult a versenyen.

A látványos versenyt részben a Sose Bánd Színjátszó Egyesület támogatta és szervezte a 2021- ben meghirdetett civil közösségi tevékenységek feltételeinek támogatása program keretében.

 

 

 

 

 

 

A kettesfogatok C kategóriás (Veszprém megyei bajnoki pontszerző), kétfordulós akadályhajtásában Szalai József végzett az élen, míg a második helyezett Sántha Krisztián, a harmadik pedig id. Semjén Attila lett. A kettesfogatok D kategóriás, kétfordulós akadályhajtását Bíró László nyerte meg, Glück Bernadett és Koch László előtt. A kettesfogatok egyfordulós vadászhajtásában is Bíró László diadalmaskodott, megelőzve Glück Bernadettet és Debreczenyi Balázst. A díjakat – a bándi közösségi tér létrejöttéért sikeresen közbenjáró – Ovádi Péter ország­gyűlési képviselő, valamint Steigervald Zsolt polgármester és Glück Bernadett adták át a helyezetteknek.

A szervezők légvárral, kézművestermékekkel, édességekkel és büfével is várták a látványos verseny iránt érdeklődőket, sőt, a résztvevők megkóstolhatták a helyiek által főzött finomságokat is: a szarvashúsos babgulyást, a muflonból készült pincepörköltet vagy a vaddisznópörköltet tarhonyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában