szépség és biztonság

2021.07.15. 17:30

Gátat szabtak az árvíznek: megújult a németbányai Pisztrángos-tó környéke

Németbányának nyújt védelmet az a beruházás, amely a Pisztrángos-tavat, a Németbányai Vendégház melletti látványtavat, továbbá a Jáger-rétet érintette.

Napló-információ

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

A több hónapon át tartó fejlesztés megvalósítására a Bakonyerdő Zrt. 40 millió forint költségvetési támogatást kapott az Agrárminisztériumtól, melyet 14,15 millió forint önrésszel egészített ki. A megvalósult fejlesztésekből közel 22,5 millió forintot fordított a Pisztrángos-tó gátjának megerősítésére, több mint 16,5 millió forintot a látványtó megvalósítására, és nem egészen 12 millió forintot a Jáger-réti záportározó kialakítására.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének területén és kezelésében álló Pisztrángos-tó partján tartott átadóünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő üdvözölte a fejlesztést. Mint mondta, az elkészült műszaki megoldások amellett, hogy biztonságot adnak a település lakóinak, látványtó építésével tovább fokozzák a táj nyújtotta szépségeket.

Takács Szabolcs kormánymegbízott felidézte a 2018-as villámárvíz kárelhárítási munkálatait és az akkor létrejött és működő partnerséget a Bakonyerdő Zrt. és a Veszprém Megyei Védelmi Igazgatóság között.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkárságának vadgazdálkodási főosztályvezetője a klímaváltozás káros hatásait ellensúlyozó megoldásokat méltatta.

A 2018-as árvíz rámutatott, hogy a Pisztrángos-tó völgyzáró gátjának megerősítése halaszthatatlan feladat. A gáttest kiszélesítését a mentett oldalon hajtották végre. A zsilipet tökéletesen zárhatóvá tették kapuk felújításával, cseréjével. A gát alatt vízátvezető csatornát építettek. Jelenleg gabionfal biztosítja a tó gátjához tartozó rézsű állékonyságát.

A Jáger-réten álló Németbányai Vendégház mellett az 1900-as években létrehozott, tíz éve kiszáradt tavat újították meg. Az átalakítással kialakult egy első lépcsős puffer tároló. A rét szűkületében egy egyszerű terméskő töltetű, gabion szerkezetű műtárgy megépítésével lehetőség nyílt a szűkülethez érkező árhullám lassítására és az árhullámcsúcs csökkentésére, szétzúzására.

A műszaki megoldások mellett a társaság biztosította, hogy a Pisztrángos-tó továbbra is kiszolgálja a helybéliek és a turisták igényeit, mind a horgászat, mind az egyéb szabadidős tevékenységek kapcsán. A fejlesztések eredményeként a gát minden valószínűség szerint meg fogja védeni a települést és az ott lakókat a bekövetkező villám- és egyéb árvizektől – emelte ki Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

Az átadót és a szalagátvágást követően a vendégek megtekintették az elkészült beruházásokat, majd kisvonatra szállva elindultak a Németbányai Faluházba, a fogadás helyszínére, ahol Németbánya polgármestere köszöntötte a vendégeket. Király Zoltánné Marcsik Ágnes köszönetét fejezte ki a település védelmét célzó fejlesztésért. A közösség köszönetként egy-egy emlékplakettet adományozott a településvédelmi beruházás támogatói részére, melyet Varga László vezérigazgató, Kovács Ferenc főosztályvezető, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Huszár Péter, a Védelmi Bizottság titkára és Korn Ignác, a Farkasgyepűi Erdészet igazgatója vehetett át.

Az ünnepséget a Németbányai testvérpár, Berhidai Kincső és Berhidai Barangó műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában