ötszáz vendéget várnak

2021.07.16. 17:30

Nemzeti színűre festik az idei Anna-báli porcelánszívet – Varga Judit miniszter lesz a fővédnök

Varga Judit igazságügyi miniszter lesz a fővédnöke, Veszprém pedig a díszvendége a 196. Anna-bálnak, melyen nemzeti színű porcelánszívet kötnek a hölgyvendégek nyakába, és a legszebbeknek tradicionális mintájú, trendi színű herendi vázát ajándékoznak.

Kovács Erika

20210716 Balatonfüred Anna Grand Hotel. 164 éves Anna bál sajtótájékoztatója Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A létszám korlátozása miatt ötszáz vendéget várnak, akik a 3300 darabból álló, csaknem 90 millió forint értékű porcelánkészletből fogyaszthatják el a különleges gálavacsorát az Anna Grand Hotelben július 31-én este, derült ki a bálról és kísérőrendezvényeiről szóló tájékoztatón a szállodában.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Méltatta a társasági eseményt Bóka István polgármester, melyen Varga Judit igazságügyi miniszter vállalt fővédnökséget, Veszprém a díszvendég lesz. Felidézte, a bált a pandémia miatt tavaly nem tudták megrendezni, erre eddig a két háború között volt csak példa. Kiemelten kezelik az egészségügyi biztonságot, így 500 vendég vehet részt a bálon. A tavaly elmaradt esemény miatt idén minden eddiginél több, 30 elsőbálozót hívnak meg, és várják partnertelepüléseiket is.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a magyar népzenére és a cigányzenére helyezte a hangsúlyt, melyeket az állami támogatásoknak köszönhetően visszavisznek a vendéglátóhelyekre. Az említett műfajok népszerűsítésében meghatározó szerepe van az Anna-bál előtti héten, az Anna-fesztiválon megrendezett prímásversenynek, melynek ideális körülmények között, már kilencedik éve Balatonfüred ad otthont. Idén újdonság lesz, hogy a legifjabb korosztály is versenyez, majd a szerda esti gálán a hangszeres dalok mellett klasszikus magyar nóták is elhangzanak, és élvonalbeli énekesek lépnek fel.

Cserép László önkormányzati osztályvezető a bál előtti operaprogramokat méltatta, melyeket Ókovács Szilveszter főigazgató vezetésével a Magyar Állami Operaház művészei adnak elő.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a 195 esztendős manufaktúra és a 196 éves múltra visszatekintő bál együttműködését. A pandémiára is utalva kifejtette, idén a hölgyeknek járó báli szívet nemzeti színűre festik meg, a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt képviseli. A három legszebb hölgynek járó díj is herendi porcelánból készül, a Viktória-, a Rothschild- és az Apponyi-mintákat megújult, trendi színekkel festik meg. Átadják a Kiss Ernő-díjat, mely az egyik legszebb figura a társaságnál. A cégvezető szólt a rájuk jellemző összhangról, mely a tradíció és innováció, a folyamatos megújulás terén mutatkozik meg, és utóbbi versenyelőnyt biztosít számukra a piacon.

Madarász Róbert, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka elmondta, összesen 13 nónius fajtájú, fekete ló érkezik a bálra. A nemzeti díszegység nyolc lovas huszárral jön, és a mezőhegyesi ötös fogattal felidézik a József főhercegi díszkíséretet, amit itthon csak Füreden lehet látni.

Elhangzott, az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban lánya, Anna Krisztina tiszteletére. A hölgy itt ismerkedett meg férjével, Kiss Ernő altábornaggyal, akinek édesanyja, és felesége halála után későbbi társa is Anna volt.

Lengyel Ernő, a szálloda tulajdonosa egyebek mellett elmondta, örül annak, hogy a tavalyi kihagyás után idén megrendezik a bált, majd Tóth József mesterszakács részletezte a különleges gálavacsorát, amit kínálnak majd a vendégeknek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Purgel Réka, a két évvel ezelőtti bál szépe, aki az alkalomhoz illően Viktória-mintás ruhában érkezett, arról beszélt, hogy megtisztelő volt számára a legszebbnek járó elismerés, az ideit pedig már nagyon várja.

A beszédek után az Állami Népi Együttes művészei szép műsorral ajándékozták meg a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában