Önkéntes szolgálatra várják a fiatalokat

Szeptemberben indul el a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az önkéntes katonai szolgálat (öksz). Létrehozásakor célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöjjön létre, amely elsősorban azokat a fiatalokat szólítja meg, akik valamiért kénytelenek egy évvel elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.

Molnár Sándor

Barta Sándor ezredes és Soós Gyula alezredes közösen tartott sajtótájékoztatót Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az új szolgálati formáról Soós Gyula alezredes, a veszprémi Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka és Barta Sándor ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokhelyettese tartott tájékoztatót.

Soós Gyula elmondta, elsődleges feladatuk az, hogy minél több, a szerződéses katonai szolgálatot választó fiatalt toborozzanak, akik a Magyar Honvédség új technikájának a kezelésében is szerepet kaphatnak. Az új szolgálati formának köszönhetően még inkább eljuthatnak a szerződéses szolgálatra jelentkezőkhöz, mert aki a kiképzés első ciklusán túljut, az dönthet úgy, hogy szerződéses katonai szolgálatot vállal. Az öksz-re jelentkező fiatalok a megyében megtalálják Veszprémben vagy a pápai Bázis Repülőtéren, illetve a várpalotai alakulatnál is megtalálhatják helyüket.

Az önkéntes katonai szolgálattal elsősorban azoknak a fiataloknak szeretnének segíteni, akik nem jutottak be felsőfokú tanintézménybe, de rajtuk kívül bárki más is csatlakozhat, aki elmúlt 18 éves és legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Az érdeklődők augusztus 31-ig jelentkezhetnek az öksz-re. Ennek érdekében egy toborzási kampányt is indított a toborzóközpont a régió alakulataival közösen, amelynek keretében számos rendezvényen népszerűsítik az új szolgálati formát, illetve a járási hivatalvezetőkkel együttműködve igyekeznek minél több munkanélkülit levélben megszólítani.

A veszprémi 31. Területvédelmi Zászlóalj a két ciklusból álló, hat hónapos kiképzést szeptember 15-én indítja el a várpalotai Bakonykúti Kiképző Bázison.

Barta Sándor ezredes és Soós Gyula alezredes közösen tartott sajtótájékoztatót
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Barta Sándor ezredes elmondta, hogy több területen is fogadni tudnak fiatalokat.

A 2+4 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállalók átfogó képzésen vehetnek részt. A nyolcadik hetet követően választhatnak, hogy maradnak ugyanott és folytatják az általános kiképzést, vagy katonai szervezetnél folytatják tovább, ahol az alakulat fegyvernemének megfelelő szakkiképzésen vesznek részt, vagy esetleg szerződéses katonai szolgálatot vállalnak.

Elhangzott az is, hogy a régióban több száz szerződéses és tartalékos beosztás várja a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában