Őshonos fák telepítésével védik a környezetet Kisapátiban

A településen, az alapító Bojár Iván Szent György Kert nevű portáján ünnepelte második születésnapját a 10 Millió Fa Alapítvány.

Tóth B. Zsuzsa

Németh István Péter (jobbra) tapolcai költő Sárkány és irodalom címmel tartott előadást. Balra Bojár Iván Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az összejövetelen a házigazda köszöntötte a résztvevőket, szólva az elmúlt egy év eredményeiről. Bojár Iván művészettörténész, építészkritikus, író elmondta lapunknak, hogy amikor két évvel ezelőtt közzétette az alapításról szóló felhívást, 15 ezren reagáltak pozitívan arra.

– Az akkor létrejött közösségből aztán a 10 Millió Fa Alapítvány jött létre, a környezetvédelmi szervezet azóta 130 közösséget tömörít, azok tagjai országszerte 170 településen ültetnek fákat rendszeresen. Ma nyilvánvaló, hogy miért van erre szükség, a globális felmelegedéssel szemben az egyetlen lehetőségünk a faültetéssel való védekezés. Mindig az önkormányzatokkal együttműködve ültetünk.

Németh István Péter (jobbra) tapolcai költő Sárkány és irodalom címmel tartott előadást. Balra Bojár Iván
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amit eddig gondoltunk a természetről, mezőgazdaságról, az gyorsan felülíródik, muszáj haladni a korral. Sok esetben a polgármesterek sajnos összekeverik a politikával a faültetést is, de vannak jó tapasztalataink, amikor a település vezetője és az ellenzék is mellénk áll egy községben. Többnyire őshonos fákat ültetünk, vegyesen, eddig 115 ezer csemetét telepítettünk. Veszprém megyében többek között a megyeszékhelyen, a káptalantóti Sabar-hegyen és itt, Kisapátiban – mondta Bojár Iván.

– A nyár mindig a tervezés időszaka, felmérjük az igényeket és a lehetőségeket, hozzájárulásokat gyűjtünk. Eddig általában civilek segítettek, de támogat bennünket a szervezet arca, Pokorny Lia, és segít a rádiós műsorvezető, Rákóczi Feri, és Puskás Peti énekes is. Az idei őszön folytatjuk a faültetéseket Kisapátiban és más területeken – hangsúlyozta Bojár Iván, aki 1993 óta kötődik a Szent György-hegyhez, 12 éve van háza Kisapátiban.

A születésnapi ünnepségen Németh István Péter költő Sárkány és irodalom címmel tartott előadást, Fodor Réka zenélt, Köves Alexandra ökológiai közgazdász a klímaválság kapcsán szólt. A hit és az ökológia témáját Aszalós Réka erdőökológus és Bozzay Balázs agrármérnök járta körül.

Volt gyereksarok, természeteskozmetikum-készítő workshop, pirográffal emléktáblát égettek és kitűzőt fabrikáltak, valamint levendulás illatzsákok készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában