fürdés

2021.07.14. 06:50

Rendben van a vízminőség a Veszprém megyei strandokon

Alkalmasak fürdésre a Veszprém megyei strandok, állapították meg szezon előtti vizsgálatokon a szakemberek.

Marton Attila/ Like Balaton

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A különböző hatóságok folyamatosan ellenőrzik a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a strandolók biztonsága érdekében.

A szezon előtti mintavételek alapján a Veszprém megyei és a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal nép- egészségügyi szakemberei megállapították, hogy a strandok vízminősége alkalmas a fürdésre. A szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás, esetleg hínárosodás a vizsgált strandon.

Veszprém megyében idén csaknem 70 strand üzemel, ezek közül 64 balatoni. A magyar tenger fürdőhelyei mellett a kislődi Hámori-tavon, a Nagyteveli-víztározón, valamint a marcalgergelyi Joó-tavon üzemel még strand a megyében.

Megjegyezték: fürödni csak olyan helyeken lehet, ahol nem tiltják azt az előírások, és a jogszabályok szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A nem kijelölt fürdőhelyek a balesetveszély és a fertőzésveszély szempontjából is nagyobb kockázatot jelentenek, hívták fel a figyelmet.

A kormányhivatal azt is közölte, hogy 2017–2020 között a Veszprém megyei strandok javarészt kiváló minősítést kaptak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabad vízi fürdőhelyek állapota és besorolása.

A szezon előtti mintavételt havonta újabb ellenőrzések követik a strandokon.

 

Kapcsolódó anyagaink:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/veszelyes-a-nagy-hoseg-szarazsag-4839644/

https://www.veol.hu/idojaras/helyi-idojaras/szerdan-nagy-melegre-es-valtozekony-idojarasra-szamithatunk4840394-4840394/

https://www.veol.hu/orszag-vilag/hosegriasztast-rendelt-el-keddtol-az-orszagos-tisztifoorvos-4836524/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában