Svéd parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezrednél

Peder Söderström svéd ezredes váltotta a nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoki tisztségében James S. Sparrow amerikai ezredest.

Polgár Tibor

James Sparrow amerikai ezredes adta át a parancsnokságot Peder Söderström svéd ezredesnek (balról jobbra)

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) elnevezésű program hangárjában tartott ünnepélyes katonai parancsnokváltási ceremónia számos magas rangú vendéget vonzott Pápára, többek között a svéd fegyveres erők parancsnokát, Mikael Byden vezérzeredest, a svéd légierő parancsnokát Carl-Johan Edström vezérőrnagyot és a Magyar Honvédség Légierejének Szemlélőjét, Kilián Nándor vezérőrnagyot.

Mint ismert, a 2008 szeptemberében létrehozott SAC egy független, nemzetközi program, melynek fő célja, hogy három nagy hatótávolságú C-17 Globmaster III szállító-repülőgépet üzemeltetve katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban részt vevő nemzetek számára. A HAW 2009-ben kezdte meg működését. A Nehéz Légiszállító Ezred a Stratégiai Légiszállítási Képesség műveleti egysége, végrehajtó katonai szervezete. A SAC-nemzetek közössége 10 NATO-tagországból (Magyarország, Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia), valamint két békepartner országból (Finnország, Svédország) áll.

- Minden, amit elértünk, csapatmunka eredménye volt. Bár én adtam az utasításokat, minden egyes alkalommal elképedtem a nemzetközi alakulatunk kreativitásán és találékonyságán. A több szervezetből és vállalatból álló csapatunk mellett hatalmas köszönet illeti meg fogadóországunkat, Magyarországot a rengeteg támogatásért – fogalmazott a leköszönő James S. Sparrow.

James Sparrow amerikai ezredes adta át a parancsnokságot Peder Söderström svéd ezredesnek (balról jobbra)
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A Stratégiai Légiszállítási Képesség többnemzeti Nehéz Légiszállító Ezredénél kétévente tartanak parancsnokváltást. Minden második parancsnokot a programhoz legnagyobb arányban hozzájáruló Amerikai Egyesült Államok adja, és minden köztes parancsnok nemzetisége a maradék három legnagyobb hozzájáruló, Svédország, Norvégia és Hollandia között váltakozik. Érdekesség, hogy a különleges, többnemzeti berendezkedésű katonai egységnél minden parancsnok először két évig parancsnokhelyettesi feladatokat lát el, így az új vezetőnek nem szokatlan sem a közeg, sem az előtte álló feladatok.

- Két év szolgálat után testközelből tapasztalhattam meg, milyen különleges ez a program. Elég elképzelni azt, hogy egy olyan szállítógéppel repülünk a Föld körül, ami 12 nemzet közös tulajdona, magyar felségjel van a farkán, és mindenféle nemzet alkotja a legénységet. A világon egyedülálló ez a felállás, mintapéldája a sikeres katonai együttműködésnek – hangsúlyozta Peder Söderström.

Az ünnepséghez elengedhetetlen ceremoniális zenét a Svéd Királyi Katonazenekar biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában