Felismeri a rendszámot, csökkenti a sebességet

2021.07.02. 07:00

Új kamera vigyáz a közlekedésbiztonságra Balatonalmádiban

Több mint négymillió forintból sebességjelzőt, illetve rendszámfelismerő kamerát adtak át a 71-es számú főúton, Balatonalmádiban csütörtökön. Az eszköz jelentős szerepet tölt be a balatoni közbiztonságban.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az átadáson részt vett Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, Fellegi Norbert ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány, Túrós András altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke és Kepli Lajos polgármester.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kontrát Károly a berendezés apropóján kérdésünkre kifejtette, a legfontosabb közösségi érték a biztonság, amelyben meghatározó szerepe van a közlekedés biztonságának. Egyre több jármű van az utakon, és az nagyon fontos, hogy a szabályokat jogkövető módon mindenki betartsa, türelmesen, együttműködően közlekedjen. Az is nagyon lényeges, hogy a jogsértések bizonyítást nyerjenek, és megfelelő szankciók kísérjék azokat, hogy visszatartsa az elkövetőket a jogsértésektől. A megnövekedett forgalomban is lehet biztonságosan közlekedni, amiben nagy szerepe van a rendőrségnek. A képviselő szerint a Balatonalmádiban működő sebességjelző és rendszámfelismerő kamerának nagy jelentősége van a megelőzésben, szolgálja a biztonságot, illetve a bűncselekmények megelőzését.

Kontrát Károly a Balaton biztonságáról kifejtette, nagyon megnőtt a tó vonzereje, ahová sokan érkeznek, főként autóval. Külön súlyt helyezett arra, hogy a közösségi közlekedés alternatívát jelenthet az autókkal való közlekedés mellett, ezt szolgálja a balatoni vasút villamosítása, melynek északi parti szakaszát nemrég adták át.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Balogh Csaba, a Balatonalmádi Polgárőr Egyesület elnöke rámutatott, a berendezés működése előtt kontroll nélkül jöhetett, illetve távozhatott jármű a városból, és ez adott esetben nehezítette a felderítéseket. A 71-es útnál lévő berendezés a vörösberényi városrészen lévő sebesség-előrejelzővel, illetve a beüzemeléssel együtt 4,1 millió forintba került. Ebből egymillió forint támogatást kaptak az OPSZ-től, a többit az egyesület és a helyi Közbiztonsági Közalapítvány finanszírozta. A berendezés túl azon, hogy közlekedésbiztonsági célokat szolgál, a bűncselekmények felkutatásában is jelentős szerepet kaphat, így például a rendszámok alapján megtalálhatják a lopott, körözött autókat, illetve a betöréseknél használt járműveket is. Az elnök megjegyezte, elkötelezettek abban, hogy segítsék a rendőrség munkáját, és reményeik szerint az említett berendezés ezt szolgálja. Rámutatott, nagyon fontosnak tartják, hogy országosan ismert személyiségeknek bemutassák az eszközt, amelyre Balatonalmádiban nagyon büszkék.

A helyszíni átadást követően a Balatonalmádi Rendőrkapitányság épületében Borbély Zoltán alezredes, helybeli rendőrkapitány köszöntője után Nagy Dávid főtörzsőrmester, nyomozó és Kenéz Tamás törzszászlós, baleseti vizsgáló arról beszélt, miként segítik a munkájukat a most átadott eszközök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában