a legrégebbi magyar falu

2021.07.06. 17:30

Újra látható Szent István kardja a sólyi dombon

Kedden reggel nyolc órakor rendőri biztosítással különleges közúti jármű indult Hajmáskérről Sólyba. Drága terhet vitt; Szent István kardjának fenyőből kifaragott tizennyolc méteres mását. A villámhárítóval is felszerelt kard fél kettőre foglalta el végleges helyét azon a terepen, amelyen egykor valószínűleg Koppány és István vívta sorsdöntő csatáját.

Őrsi Ágnes

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az előzményekről: 1998-ban, a legrégebbi magyar faluban úgy határozott a Sólyi Milleniumi Emlékbizottság, hogy fából elkészíttetik Szent István prágai Szent Vid Székesegyházban őrzött kardjának méretarányos másolatát. A Verga által biztosított száznegyven éves tölgyfából akkor Pintér László fafaragó bontotta ki a másolatot. „István király kardja” a derékszögtől hét fokos dőléssel, tizenhárom méteres hosszban lett látható a sólyi dombtetőn. Máig ez lehetett volna a világ legnagyobb, fából készült kardja, de 2014 júliusában az emlékmű, amelybe villám is csapott, elkorhadva kidőlt.

A mintegy ötszáz lakosú község a közvélemény kutatás szerint 98 százalékban fejezte ki óhaját; újra fel kell állítani a kardot – a cél érdekében még gyűjtést is szerveztek. Nem maradtak egyedül, a „Sólyi kard 2.0” projektet támogatta a parlamenti képviselő, az agrárminiszter, a Bakonyerdő Zrt. pedig Bakonybélben kivágatta azt a mintegy negyven méter magas fenyőfát, amelyből az új kard elkészülhet. Egy hajmáskéri telephelyen, 2016-ban azzal indult a munka, hogy a magyar vívóválogatott tagjai elvégezték az első csapást, majd Boros József ösküi fafaragó készítette el a másolatot három hónap alatt.

 

- Azt akartuk, hogy jó is legyen, amit felállítunk, tehát szakemberekkel beszéltük meg, mi legyen a megfelelő megoldás – foglalja össze az ötéves történetet Bikádi László református lelkész, aki „Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány” kuratóriumi elnöke is egyben. Egri Zsolt és munkatársai készítették el azt a tartószerkezetet, ami biztonságos, és teljes tizennyolc méteres hosszában látni engedi a kardot, tehát nem árthat a jól kiszáradt faanyagnak a csapadék, a talajvíz. Egészen pontosan 18,15 méteres a kard, amit felállítás után hitelesített Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület nevében.

Megtudtuk még, hogy az új sólyi kard avatására szeptemberben kerül sor, addigra rendbe hozzák a Királyi Kard Emlékhelyet. Egy kéthektáros területről van szó, amelyet évekkel ezelőtt Vázsonyi László ajándékozott Bikádi Lászlónak. A református lelkész továbbajándékozta az alapítványnak, a civil szervezet pedig gondoskodik arról, hogy Szent István kardjának másolata sokkal több lehessen, mint helyi nevezetesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában