Támogatások és ösztöndíjak

2021.08.13. 14:00

A megyei települések igyekeznek segíteni, díjazni a jól tanuló fiatalokat

Pár hét és kezdetét veszi az oktatás a tanintézményekben. Megyénk települési önkormányzatait kérdeztük, milyen beiskolázási támogatásra számíthatnak a szerényebb bevételből élők.

Laskovics Márió, Rimányi Zita, Molnár Sándor, Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló Archív

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a rendkívüli települési támogatás keretén belül beiskolázás támogatást biztosít azoknak a Veszprém város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a városban élő, a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató gyermekeknek, illetve fiatal felnőtteknek, aki családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát (85 500 forint), egyedülálló szülő vagy törvényes képviselő esetében a 350 százalékát (99 750 Ft). A kérelem benyújtási határideje szeptember 30. A támogatás összege általános iskolás gyermek esetében 10, középiskolás diák esetében 12 ezer forint. A beiskolázási támogatással kapcsolatos tájékoztatás kérhető személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán vagy a közjóléti iroda ügyintézőitől.

Pápa Város Önkormányzata beiskolázási támogatással nem rendelkezik, azonban tanulmányi támogatási rendszert hozott létre annak érdekében, hogy segítse a városban élő, valamely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatalokat.

Négy formában nyújtanak támogatást:

lakhatási és utazási támogatás, Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat, valamint ha utóbbihoz nem csatlakozik az önkormányzat, akkor szociális ösztöndíjat osztanak, közölte Áldozó Tamás polgármester. Feltétel, hogy a pályázó és a vele egy háztartásban élő egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének egyedül nevelő szülő esetében a 400 százalékát (114 000 forint), egyéb esetben a 350 százalékát (99 750 Ft). A tíz hónapos, szeptembertől június nyújtandó támogatások maximális mértéke a pontértékektől függően havi 20 és 15 ezer forint lehet.

A polgármester megjegyezte, a lakhatási támogatás összege nem haladhatja meg a fizetendő kollégiumi vagy bérleti díjét. Az utazási támogatással a hallgatók lakóhely és képzési hely közti havi egyszeri oda-vissza útját térítik meg. A Bursa-ösztöndíj összegét a megyei önkormányzat tetszőleges összeggel kiegészítheti, valamint intézményi támogatásként az Innovációs és Technológiai Minisztérium is hozzájárulhat legfeljebb havi 5 ezer forinttal.

Bakonytamási polgármestere, Forsthoffer Zoltán elmondta,

évente pénzjutalommal és oklevéllel díjazzák a község jó, 4-es átlag felett teljesítő tanulóit.

A beérkező bizonyítványok alapján állítják fel a sorrendet, amit a nyári falunapon hirdetnek ki. Az alsós kategória első helyezettje 8, a második 6, a harmadik 4 ezer forintot kap, a felsősöknél ez 10, 8 és 6 ezer forint. Idén huszonöt diák részesült elismerésben, az alsós kategóriában öten tiszta kitűnőre végeztek.

Tanévzáró Ajkán
Fotó: Györkös József

Herenden a törvényben előírt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, igénylés alapján évente kétszer, rászorultsági alapon, alapösszegű támogatásként hatezer forint, illetve emelt összegű támogatásként 6500 forint összeghez juthatnak gyermekenként. Ezen kívül az önkormányzat rendeletben szabályozta a beiskolázási segélyt, ami szintén rászorultsági alapon adható, évi ötezer forint összegben, tájékoztatta lapunkat Jánszky László polgármester, aki hozzátette, a Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Intézménye a beiskolázáshoz szükséges adományokat is elfogad, amelyeket eljuttat a rászoruló diákoknak. Az önkormányzat emellett a felsőbb iskolai tanulmányokat folytató diákok részére a Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázatban is részt vesz, ahol havi ötezer forint összegű támogatást ad a pályázaton kiválasztott diákoknak a tanév során.

A zirci önkormányzatnál rendkívüli települési támogatás van, mely rászorultsági alapon kérelmezhető, nyilatkozta a Naplónak Bereczkiné Papp Krisztina, Zirc aljegyzője.

Ezen túlmenően ösztöndíjprogramokkal segítik a diákokat.

Minden évben csatlakoznak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz, mellyel a helyi tanulók felsőfokú tanulmányait támogatják. A középiskolai tanulmányi ösztöndíjpályázatukat évente két alkalommal írják ki, az ösztöndíjat a kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkező, állandó zirci lakosú diákok nyerhetik el. Az idei évben emeltek az összegen. Tehetséggondozó munkájukért tavaly a Nemzeti Tehetség Központ elismerésében részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában