megáldotta a keresztet

2021.08.23. 17:30

Böjte Csaba szerzetes: „A szeretetet, Isten országát építsük a Kárpát-medencében!”

Találjuk meg a békét, Isten országát együtt építve! – hangzott el Böjte Csaba ferences szerzetes szentmiséjén, Balatonfüreden a Koloska-völgyben, ahol Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára avatta fel a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Bakonyerdő Zrt. által állított keresztet, amit megáldott a szerzetes.

Kovács Erika

20210818 balatonfüred koloska völgy. Az 52. Eucharisztikus Világkongresszus magyarországi rendezésének alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére, Dr. Nagy István agrárminiszter úr tulajdonosi támogatásával megerősítve, az Erdőkért Felelős Államtitkárság irányításában, 2021. évben a 21 Erdészeti Zrt. mindegyikében, egy monumentális fa emlékkereszt felállítására kerül sor. A Bakonyerdő Zrt. által állított keresztet Böjte csaba testvér áldja meg ezen a napon. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

-Különleges béke van a Koloska-völgyben, ahol a fák és az emberek találkoznak. Jó lenne, ha megtanulnánk tisztelni a teremtett világot, fogalmazott szentmiséjében Böjte Csaba. A szerzetes imádkozott mások mellett Ferenc pápáért, a közelgő kongresszus sikeréért, az erdészekért, a természetet járókért. Elhangzott, rengeteg szenvedés van a világban, ellentétek dúlnak, erdőtüzek, áradások, árvizek, vulkánkitörések sújtják az emberiséget, ezért nagyon fontos az összefogás.

A szerzetes kiemelte, a békességet, ne a civakodást keressük, tudjunk megbocsájtani egymásnak, a szeretetet, Isten országát építsük a Kárpát-medencében! Utalt Szent István példájára, a magyar történelem eseményeire, melyek bizonyították, mindig talpra tudunk állni, és képesek vagyunk a békés, örömteli életre. A szerzetes megkeresztelt egy kislányt, majd arról beszélt, hogy minden gyermek egy csoda. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket.

A Bakonyerdő Zrt. által állított keresztet Böjte Csaba testvér áldotta meg Fotó: Pesthy Márton / Napló

A szentmise után Zambó Péter államtitkár a fából készült keresztnél úgy fogalmazott: „Az erdő, ahol összeér a föld és az ég, lelki menedéket, feltöltődést is ad.” Utalt a remetékre, akik régen a Pilis, a Mecsek erdeibe mentek, mert az érintetlen természet békéje, harmóniája elvezette őket a Megváltóhoz. A közelmúltban, a járvány alatt is menedéket adott az erdő, ahol sokan kerestek reményt, megnyugvást. A közelgő kongresszus apropóján aláhúzta, a katolikus vallás kovász legyen a magyar társadalomban. Ehhez hozzájárulnak az erdészek is: az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség kezdeményezésére, az állami erdőgazdaságokkal a magyar erdőkben 21 emlékkeresztet állít, melyek összetartozásunkra, magyarságunkra, emberségünkre emlékeztetnek. Az államtitkár méltatta a Koloska-völgyet, az ottani balatoni csillagösvény missziót.

 

-Az emberiség feladata a teremtett világ védelme, környezetünkért, az erdőkért felelősséggel tartozunk, mondta, majd kiemelte az erdészek munkáját. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója rámutatott, büszkék rá, hogy a mostani eseményen avatták fel a keresztet, mely reményei szerint, ahogy a gyermek Jézus szobor, zarándokhely lesz. Az eseményen a szovátai kórus és a csángó táncosok szép műsorral ajándékozták meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában