Bölcsődével gyarapodott Vaszar

A Széchenyi 2020 program keretében mintegy 200 millió forintos támogatás révén alakítottak ki bölcsődét Vaszaron.

Polgár Bettina

20210827 Vaszar bölcsödeavató Csizmadia László kivitelező, Mezei Zsolt polgármester, Rasekné Kovács Andrea intézményvezető, Kovácsné Bárány Ildikó miniszteri biztos, Kovács Zoltán képviselő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A létesítmény átadóünnepségén Mezei Zsolt polgármester, valamint Kovácsné Bárány Ildikó miniszteri biztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Mezei Zsolt elmondta, a település önkormányzata már a 2010-es évektől tervezte bölcsőde létesítését. Erre 2017-ben kínálkozott először lehetőség, amikor minibölcsőde megépítésére nyújtott be a település eredményes pályázatot. A hosszú átfutási idő alatt azonban az építési költségek számottevően megemelkedtek, az önkormányzatnak pedig hatalmas összeget kellett volna önerőként vállalnia, így letettek a beruházás megvalósításáról. – Később, 2019-ben egycsoportos, 12 fős bölcsőde létrehozására nyújtottunk be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásában bízva. A pályázat pozitív elbírálásban részesült: 199,96 millió forint támogatást kaptunk a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A kivitelező 2020 júniusában kezdte meg a munkákat, a műszaki átadás 2021 májusában történt meg, most pedig elérkezett az ünnepi pillanat, amikor a gyermekek, a szülők és a munkatársak birtokba vehetik az intézményt – fogalmazott a polgármester.

Kovácsné Bárány Ildikó gratulált a település lakóinak a bölcsődéhez, mely – mint mondta – minden szempontból megfelel a kor elvárásainak. Rámutatott, a létesítmény révén egy új szolgáltatási kört vehetnek igénybe a helyiek. – A családpolitikai célok megvalósulásához közvetlenül is hozzájárul a bölcsődefejlesztés, melynek segítségével lehetővé válik, hogy Magyarországon minden szülői igényre reagáló bölcsődei hálózat jöjjön létre. 2010-hez képest 2,5-ször több településen érhető el már a bölcsődei ellátás, és ezzel párhuzamosan nőtt a 3 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája is – hangsúlyozta.

Kovács Zoltán kiemelte, 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt elérhető 326 településen, a cél pedig, hogy 2022-re mintegy 1100 településen legyen elérhető bölcsődei ellátás.

A létesítményt Dióssy Iván plébános áldotta meg, majd a nemzetiszínű szalag átvágását követően épületbejárásra invitálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában