fejlesztés

2021.08.27. 20:47

Bölcsődével gyarapodott Vaszar

A Széchenyi 2020 program keretében mintegy 200 millió forintos támogatás révén alakítottak ki bölcsődét Vaszaron.

Polgár Bettina

A létesítmény átadóünnepségén Mezei Zsolt polgármester, valamint Kovácsné Bárány Ildikó miniszteri biztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Mezei Zsolt elmondta, a település önkormányzata már a 2010-es évektől tervezte bölcsőde létesítését. Erre 2017-ben kínálkozott először lehetőség, amikor minibölcsőde megépítésére nyújtott be a település eredményes pályázatot. A hosszú átfutási idő alatt azonban az építési költségek számottevően megemelkedtek, az önkormányzatnak pedig hatalmas összeget kellett volna önerőként vállalnia, így letettek a beruházás megvalósításáról. – Később, 2019-ben egycsoportos, 12 fős bölcsőde létrehozására nyújtottunk be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásában bízva. A pályázat pozitív elbírálásban részesült: 199,96 millió forint támogatást kaptunk a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A kivitelező 2020 júniusában kezdte meg a munkákat, a műszaki átadás 2021 májusában történt meg, most pedig elérkezett az ünnepi pillanat, amikor a gyermekek, a szülők és a munkatársak birtokba vehetik az intézményt – fogalmazott a polgármester.

Kovácsné Bárány Ildikó gratulált a település lakóinak a bölcsődéhez, mely – mint mondta – minden szempontból megfelel a kor elvárásainak. Rámutatott, a létesítmény révén egy új szolgáltatási kört vehetnek igénybe a helyiek. – A családpolitikai célok megvalósulásához közvetlenül is hozzájárul a bölcsődefejlesztés, melynek segítségével lehetővé válik, hogy Magyarországon minden szülői igényre reagáló bölcsődei hálózat jöjjön létre. 2010-hez képest 2,5-ször több településen érhető el már a bölcsődei ellátás, és ezzel párhuzamosan nőtt a 3 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája is – hangsúlyozta.

Kovács Zoltán kiemelte, 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt elérhető 326 településen, a cél pedig, hogy 2022-re mintegy 1100 településen legyen elérhető bölcsődei ellátás.

A létesítményt Dióssy Iván plébános áldotta meg, majd a nemzetiszínű szalag átvágását követően épületbejárásra invitálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget