Már a harmincadik

2021.08.27. 14:00

Lélekemelő Német Nemzetiségi Gála Herenden

A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége augusztus 21-én egész napos rendezvény keretében, a porcelán városában rendezte meg az idei Megyei Német Nemzetiségi Gálát, amelyen Veszprém, Gyulafirátót, Márkó, Bánd, Herend, Hárskút, Úrkút és Városlőd nemzetiségi csoportjai vettek részt mintegy kétszáz fővel.

Molnár Sándor

Forrás: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A pandémia okozta hosszú kihagyás után a települések sváb küldöttségei nagy örömmel találkoztak újra a jó hangulatú rendezvényen, amely zenés ünnepi felvonulással kezdődött. A Tracht-ba, azaz népviseletbe öltözött csoportok a herendi városházától vonultak le a Porcelánmanufaktúra parkolójába, a Bauernhuber Családi Zenekar muzsikájára. A nagysátorban a jeles nap német nyelvű Szentmisével folytatódott, amelyet Tál Zoltán (nagyvázsonyi illetőségű) keszthelyi plébános celebrált.

Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A Megyei Gála kiváló lehetőség volt kitűntetések átadására is. A Veszprém megyei német közösség „Ehrenpreis” illetve „Jugendpreis” azaz Ifjúsági Díj kitűntetést is alapított, amelyeket azok a személyek kaphatnak meg, akik kiemelkedő munkát végeztek a megye németsége érdekében. „Ehrenpreis” elismerésben részesült 2021-ben Timer Jánosné Rátótról és Schindler László Bándról. A „Jugendpreis” kitűntetést Holczinger Szandra Bakonyszűcsről és Molnár Mariann Tótvázsonyból érdemelte ki. Az idei ünnepség különlegessége volt, hogy Tál Zoltán plébános megáldotta a kitüntetéseket és a kitüntetetteket is.

A Megyei Gála kulturális programja az „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” címet viselte. A nagysátor színpadán a települések adtak műsorokat, amelyekben az óvodásoktól a 80 évesekig, szinte minden korosztály képviseltette magát.

Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A Német Napon sváb gasztronómiai különlegességekkel is várták az érdeklődőket. A bándiak például forgácsfánkot, a hárskútiak kukorica prószát, a veszprémiek kaprós-túrós lepényt, paprikás kiflit is hoztak, az úrkutiak kuglófot kínáltak a borleveshez, a herendiek káposztás lepényt sütöttek és mézeskalácsot is készítettek, míg a városlődieknél sós kiflit és kelt rétest lehetett kóstolni. A már 30. alkalommal megrendezett, nagyszabású megyei Német Gála közös, örömzenéléssel, együtt énekléssel zárult Herenden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában