Lemosták a MiG-21-es emlékművet Pápán

Önkéntes és összehangolt „bevetésnek” köszönhetően ismét korábbi fényében ragyog a MiG-21-es vadászrepülőgép az idei „év körfogalmában”.

Laskovics Márió

Az önkormányzat, az MH Pápa Bázisrepülőtér és az „Eskün innen, Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány együttműködésében megtisztították a 83-as főúti MiG-21-es emlékművet péntek este, forgalomlassító korlátozások mellett. A 4605-ös oldalszámú, felújított MiG-21-es vadászrepülőgépet két éve helyezték ki a 83-as főút és a pápai Celli út találkozásában fekvő körforgalomba, mely idén elnyerte „Az év körforgalma” címet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület versenyén.

Tűzoltó- és emelőkosaras autó segítségével, illetve alpinista technikával, fecskendővel, szivaccsal mosták le a MiG-21-es vadászrepülőgépet
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok felidézte, az önkormányzat finanszírozta a talapzatot, a gépet a honvédség biztosította, a Bázisreptér pedig a karbantartást vállalta. A felületi, vízzel történő tisztítást a Bázisreptér egyik tűzoltóautójának és a Pápai Városgondnokság emelőkosaras járművének segítségével végeztek el. A repülőgép tetejét alpinista technikával tisztította meg Petrovics Olivér önkéntes és Madarász Károly törzsőrmester.

– A felhelyezéskor lakkoztuk is, úgyhogy tíz évig ellenáll az időjárásnak. A továbbiakban egy-két évente elvégezzük majd ezt a tisztítási feladatot. Fontosnak érezzük, hogy a Bázisreptéren dolgozók és a közösségünket befogadó város civil lakossága is elismeréssel gondoljon a katonai szervezetünk múltjára és jelenére. Ez a muzeális vadászrepülőgép rövid idő alatt a város egyik jelképévé, turistalátványossággá vált. Köszönöm a megtisztításban részt vevők munkáját – tette hozzá Magasy Zsolt.

Az emlékmű megtisztítását (balról) Áldozó Tamás polgármester és Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok is megtekintette
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, néhány hónapja Petrovics Olivér kezdeményezte a tisztítást, segítséget kérve hozzá, az önkormányzat üdvözölte az együttműködést. A város önként vállalva gondozza a közútkezelőhöz tartozó körforgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában