Megkapták a harmadik oltást a berhidai idősek otthonának lakói

Megkapták a harmadik oltást Berhidán a Pap Kovách Gábor Református Idősek Otthona lakói – közölte Gulyás Zsuzsanna intézményvezető csütörtökön, sajtótájékoztatón.

MTI

Orosháza, 2021. május 9. Oltáshoz elõkészített, a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézetben kialakított oltóponton 2021. május 9-én. MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor/MTI-illusztráció

Ismertetése szerint az otthon 154 lakójának több mint 90 százaléka megkapta az első két oltást.

A harmadik oltást 81 lakó vette fel, a többiek részben egészségügyi okok miatt nem kapnak harmadik oltást vagy pedig azért, mert nem telt még el a két oltás közötti várakozási idő.

Mint mondta, amint a harmadik vakcina szükségessége felmerült, megkezdték az igényfelmérést a lakók körében és kikérték a hozzátartozók valamint a gondnokok véleményét is, majd múlt héten megkezdték a szervezést.

Az otthonban 71-en dolgoznak, a dolgozók átoltottsága 90 százalék feletti, a harmadik oltásra tízen jelentkeztek.

Tavaly decemberben a lakók közül 42-en enyhe tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen – tette hozzá.

Lestyán János Gábor, az intézmény háziorvosa elmondta, hogy még kevés az oltóanyagokkal kapcsolatos tapasztalat, az eddigi vizsgátok alapján azonban azt feltételezik, hogy fél év elteltével szükséges az oltás. Hogy hány alkalommal kell majd ismételni, azt egyelőre nem lehet tudni.

Szavai szerint a páciensei 10 százaléka sürgette a harmadik oltást, 40-60 százalékuk elfogadja a vakcinát, 30-40 százalékuk pedig nem akarja beoltatni magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában