Porciunkula-búcsúmisét tartottak a pápai Kisboldogasszony-templomban

A ferences rend értékei, az igehirdetés, a pasztoráció, a lelki gondozás és a misszió fontosságáról hallhattak a hívek a ferences templom búcsúmiséjén.

Laskovics Márió

Porciunkula-búcsúmisét tartottak a közelmúltban a Kisboldogasszony-templomban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Porciunkula-búcsúmisét tartottak a közelmúltban a köznyelvben csak ferencesnek emlegetett Kisbol­dogasszony-templomban. Meleg Máté káp­lán szentbeszédében elmondta, az Assisiben található Porciunkula (magyarul részecske)-kápolna Szent Ferenc általi helyreállítását, újraszentelését ünneplik augusztus 2-án.

A kápolna fölé 1569 és 1640 között hatalmas templom, az Angyalos Boldogasszony-bazilika épült. Szent Ferenc ebben a kápolnában rakta le a Kisebb Testvérek Rendjének alapjait, társaival együtt itt találták meg hivatásukat, innen indította el a klarissza nővéreket, és földi pályáját is itt fejezte be. A ferences rend egy római katolikus, kolduló szerzetesrend, melyet 1209-ben alapított Assisi Szent Ferenc. Fő tevékenysége az igehirdetés, a pasztoráció, a lelki gondozás és a misszió.

Porciunkula-búcsúmisét tartottak a közelmúltban a Kisboldogasszony-templomban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az igehirdetés mindannyiunk számára fontos, hogy az evangéliumból fakadó tanítás által az ember közelebb kerüljön Istenhez. Az Úrhoz való közeledést a tökéletesség útjának nevezzük. El soha nem érjük, viszont mindig egyre közelebb és közelebb juthatunk ahhoz, hogy Isten gyermekeihez méltóak legyünk. Az evangélium arról szól, hogy az életünkben mindig van valamilyen megoldás. Fontos, hogy kialakuljon lelkünkben a remény – hiszen általa könnyebben megélhetjük az életünket, mindenre fel lehetünk készülve, tudunk hinni a jóban – ami meghatározza az egész személyiségünket, hozzáállásunkat –, emelte ki a káplán, hozzátéve, az embert a lelkén keresztül lehet Istenhez vezetni, és az ember lelkének jellemvonásai visszatükröződnek a cselekedeteiben. Félelmeink, aggodalmaink legyőzésére, a váratlan helyzetek kezelésére két megoldás van: a tiszta lelkiismeret és a hit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában