Ramassetter Vince és Kompanik Zsófia szobrát avatták fel Sümegen

A Jakab-napok Fesztivál sorozata keretében avatták fel Túri Török Tibor szobrászművész köztéri alkotásait, Ramassetter Vince és Kompanik Zsófia szobrát a Hét vezér téren.

Tóth B. Zsuzsa

Az alkotó szobrász, Túri Török Tibor a házaspár érdemeit is méltatta beszédében az avatási ünnepségen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ramassetter Vince születése 250. évfordulóján a város ismét tanúbizonyságot tett Ramassetter Vince és felesége, Kompanik Zsófia iránti múlhatatlan tiszteletéről. A város kultúrája két szoborral lett gazdagabb, amelyek Sümeg Ramassetter házaspár iránti hűségének hirdetői. A nemes cél mellé állt Túri Török Tibor többszörösen elismert muzeológus, szobrász, valamint az alkotó segítője, Sándor Jenő kőfaragómester.

A szobrokat Nagy József főesperes áldotta meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Végh László polgármester arról beszélt, hogy a szobrok avatásával is demonstrálhatják a sümegiek az összefogásukat, hiszen a tér annak a jelképe. – Tavaly adtuk át a szomszédban a Ramassetter-házat, amely a polgári összefogás jelképe lett, hiszen összefogással újult meg. A tér, ahol állunk, szintén hasonlóképpen készült el. Köszönet jár a Városvédő és Szépítő Egyesület aktivitásáért, és az alkotónak, valamint segítőjének. Biztos vagyok benne, hogy a város egyre gazdagabb lesz ilyen alkotásokban. Külön öröm, hogy azokat a városi ünnep keretében avathatjuk, olyan eseményen, amely sosem volt még ilyen jelentős, mint idén – mondta a polgármester.

Túri Török Tibor elmondta, hogy amikor a közmédiában megjelent a szobra a házaspárról, egy sümegi pontentát úgy aposztrofálta, hogy végre hazajött a mi Ramassetter Vincénk. – Ezt nagy köszönetnek éreztem, és én igazából nem is Ramassettert és Kompanikot szerettem volna ábrázolni, hanem Vince bácsit és Zsófi nénit, akik meleg szívükkel sokat tettek a közjóért, a városért – mondta.

Tanai Károlyné, a Városvédő és Szépítő Egyesület tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, hogy nagy boldogság az avatás napja. – Régi adósságunkat törlesztjük most a városnak. Köszönetet mondok az alkotóknak és mindenkinek az adományokért, hiszen együttes összefogással született a szoborcsoport. Bizalommal adom át most az alkotásokat a mindenkori városvezetésnek. Óvják azokat, mert a szobrok jelképek, és fontos, hogy szellemiségük sokáig éljen a városban – mondta Tanai Károlyné, és jelképesen átadta az alkotásokat a város polgármesterének.

Az alkotó szobrász, Túri Török Tibor a házaspár érdemeit is méltatta beszédében az avatási ünnepségen Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Ramassetter-szobrot Ibos Zoltán, a Ramassetter család leszármazottja, Túri Török Tibor és Sándor Jenő kőfaragó leplezte le a Ramassetter Vince Általános Iskola diákjaival. Kompanik Zsófia szobrát Bókkon Gyula, Kántor Ferencné és Szabó Jánosné leplezte le a Kompanik óvodában nevelkedő gyerekekkel.

A szobrokat Nagy József főesperes áldotta meg, majd az emlékezés virágait, koszorúit helyezték el a résztvevők.

A rendezvényen Bókkon Gyula, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke elevenítette fel Ramassetter Vince életének állomásait, Császár Gizella, Adorján Gézáné, Micskó Józsefné, Márkusné Csonták Éva, Czafit Zsófia és Maródi Lili szavalattal közreműködött, a Szegedy Róza Női Kar énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában