Vidám, játékos napközis tábort tartottak Kolontáron

Első alkalommal szervezett Kolontáron a község önkormányzata a helyi gyermekek részére háromhetes nyári tábort, melynek utolsó két napja az esélyegyenlőség jegyében telt.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Festettek lábbal, megtapasztalhatták, milyen így boldogulni Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A tábor ideje alatt a gyermekek változatos kézműves technikákkal ismerkedtek meg, ellátogattak az Ötvöspusztai vadászkiállításra, ahol fergeteges bemutatóval várták őket a vadászok. A gyerekek nagy örömére látogatást tett a táborban Rudi bohóc, valamint Császár Zsoltnak és feleségének köszönhetően madártani bemutatón is részt vehettek a táborozó gyerekek. A tábor utolsó napján lovaglás, ugrálóvár, arcfestés várta a gyermekeket, valamint különböző játékos feladatokkal próbálhatták ki ügyességüket, amivel még zsetonokat is gyűjthettek, melyeket különböző tárgyakra, játékokra válthattak be. Kovács Tibornak köszönhetően az indián történelem rejtelmeibe szintén betekintést kaptak a tábor résztvevői.

Horváth Zoltán, a település polgármestere elmondta, hogy a nyári tábor elindításával egy régi álma valósult meg. Annak ellenére, hogy a településen először indították el a napközis tábort, sikerült három hetet biztosítani a hat és tizennégy év közötti gyermekek részére a művelődésszervező, Kovacsek Nikoletta közreműködésével. A polgármester kiemelte, hogy nagyon sok szülő gazdagította programok szervezésével és felajánlásokkal az amúgy is változatos kínálatot.

Az utolsó héten a településen a Fanni Ház is indított tábort, és az esélyegyenlőség jegyében két napon át együtt szórakozhattak a résztvevők – mondta el Horváth Zoltán.

Hajducsi Lívia, a Fanni Ház Alapítvány vezetője úgy fogalmazott, a közös programokkal a befogadás kialakulását sikerült segíteni. Bízik abban, hogy ezek kedvező irányba befolyásolják majd a gyermekek személyiségfejlődését. Hozzátette, az alapítvány célja az eltérő fejlődésű gyerekek állapotjavítása, fejlesztése, és egy-egy ilyen közös program nagyon sokat tud segíteni egymás elfogadásában, hiszen a halmozottan sérült fiatalok életébe tekinthettek be a táborozók.

Festettek lábbal, megtapasztalhatták, milyen így boldogulni
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A gyermekek a két együtt töltött napon játékos foglalkozásokon keresztül tapasztalhatták meg, hogy a sérült embereknek milyen akadályokkal kell megküzdeniük. Kipróbálhatták a kerekesszékes akadálypályát, megismerkedhettek a mozgássérült fiatalokat támogató eszközökkel, festettek lábbal, megtapasztalhatták, hogyan boldogulnak, ha a ke- zük nem úgy működik, mint most. Tapasztalatot gyűjthettek arról, mennyire képesek tájé- kozódni látásuk nélkül, és hogy tudnak-e szájról olvasni – mesélte a vezető. Úgy fogalmazott, öröm volt látni, hogy a kolontári napközisek nagyon érdeklődően és nyitottan fordultak a Fanni Ház gyermekeihez, ami annak is köszönhető volt, hogy a helyi napközis tábort irányító Kovacsek Nikoletta és segítői remekül felkészítették a gyermekeket a találkozásra.

A tábort támogatta Topár Zsolt, a Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége elnöke, Szentmiklóssyné Bolfert Erzsébet arcfestő, a Magyarpolányi Falatnyi Pékség, Kolontár önkormányzata, a Kolontári Gyermekekért Alapítvány, a Fanni Ház Alapítvány, Kovacsek Nikolett, Horváth Zoltán, Réfiné Rednágel Veronika, Gyömörei Ilona, Huszti Szilvia, Németh Gizella, Fazekasné Magdolna és a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában