Világklasszis vitorlázókat köszöntöttek Balatonfüreden

Hatalmas ünnepléssel köszöntötték Berecz Zsombort, Érdi Márit és Vadjai Benjamint, a tokiói olimpián ezüstérmet, valamint előkelő helyezést elért vitorlázókat Balatonfüreden, a Vitorlás téren vasárnap este. Berecz Zsombor szerint semmilyen eredmény nem ér semmit, ha nincsen kivel megosztani, majd átadta egy kisfiúnak az ezüstérmét, mellyel a gyermek körbesétált a tömegben.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Borbély Ferenc, az est házigazdája külön méltatta Berecz Zsombort, aki finn dingi hajóosztályban ezüstérmet szerzett Tokióban. Aláhúzta, egy tenger nélküli ország számára dicsőség, amit elértek a magyar vitorlázók az olimpián.

Gerendy Zoltán, az Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke kiemelte, egy év kihagyás után rendkívüli olimpiát szerveztek Tokióban, ahol „mérföldkőhöz érkeztünk, ilyen sikeres olimpiánk még nem volt. A magyar vitorlázásban nagyon fontos, ami most beérett, a klasszisoktól tanuljanak a fiatalok!” Az elnök szólt a kitűnő világklasszisokról, az utánpótlás versenyzőkről, a szakemberekről, az MVSZ-ről, melyeknek közös célja, hogy az eredmények a következő olimpiáig tovább javuljanak. Szavai szerint minden élsportoló éveken át tartó komoly elkötelezettséget vállal edzésben, étkezésben, életmódban, lemondásban. Mindez alapfeltétele, hogy valaki klasszis legyen. Az elnök külön szólt a tapasztalat, a győzelembe vetett hit, a klub, a csapat, az edző, a család jelentőségéről. – Berecz Zsombor külön köszönetet érdemel azért, mert bizonyította, a Balaton partjáról is lehet világklasszis egy vitorlázó, aki a későbbiekben főként edzőként dolgozik tovább, fogalmazott, majd elismeréssel beszélt a balatonfüredi Böröcz Bencéről, aki versenybíróként és Fluck Benedekről, aki versenyrendezőként vett részt az olimpián.

Kontrát Károly országgyűlési képviselője hősöknek nevezte a versenyzőket, akikre mindenki nagyon büszke, mindhárom klasszisért szurkolt a választókerülete is. A képviselő méltatta a magyar olimpikonokat, akik húsz érmet szereztek, és ezzel a 15. helyen végzett a csapat.

A köszöntők után Borbély Ferenc firtatta a színpadon lévő vitorlázókat, akik a felkészülésről, a verseny izgalmairól, a jövőről beszéltek. Elhangzott, Berecz Zsombor, a csopaki klub versenyzője finn dingi hajóosztályban ezüstérmet szerzett, Érdi Mári, egy füredi klub tagja 13. helyezést ért el Laser Radial hajóosztályban. Vadjai Benjamin szintén füredi klubnál edz 18. lett a Laser Standard hajók mezőnyében. Ők már gyerekként hajóba ültek, ezúttal is rengeteget dolgoztak az eredményért, a sikerhez pedig kitűnő csapatra és erőforrásokra is szükség van. Benjamin 15 helyet javított az utóbbi, riói olimpia óta, és testvérével, Jonatánnal, a szintén kitűnő vitorlázóval nagyon jó testvéri kapcsolatban állnak, segítik egymást. Márinak sok tapasztalatot adott az olimpia, de a következőn szeretne jobb eredményt elérni.

-Folyamatosan tanulni kell, Zsombor megmutatta, ha nem adod fel, elérheted a célod, bármennyi ideig is tart, és ez hatalmas motiváció, állította.

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Ami elképesztő ebben a sportban, ami belső hitet és erőd ad, miközben megjárod a legnagyobb magasságokat és mélységeket, hogy vannak pillanatok, töredék másodpercek, amikor eléred a sikert, a célodat, hogy ezeket soha semmi más nem tudja visszaadni, fogalmazott az ezüstérmes Berecz Zsombor.

Az esten a közönség is kérdezhetett a klasszisoktól, majd utcabállal ünnepelte meg Balatonfüred és a MVSZ a kimagasló eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában