Zarándokút a férfiakért

A Szent József-évhez csatlakozva a férfiak családban betöltött szerepének megerősödéséért keltek útra és fohászkodtak az emberek az 1Úton zarándokhétvégén.

Laskovics Márió

20210814 Hárskút 1Úton Nemzetközi Zarándokhétvége Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Az idei 1Úton Nemzetközi Zarándokhétvége a család felelős férfi tagjaiért szerveződött szombaton és vasárnap. A résztvevők az apákért, nagyapákért, dédapákért, nevelőapákért, nagybácsikért, fiú testvérekért indultak útnak a hazai, felvidéki, délvidéki, ausztriai és erdélyi zarándoklatokon, melyek közt főleg gyalogos, továbbá kerékpáros és bababarát szakaszok egyaránt megtalálhatók voltak. A budapesti, Normafa–Makkosmária babakocsis szakaszon például nagyon sokan vettek részt.

Megyénkben szombaton Veszprémből, Nagytevelről és Zircről indultak gyalogos zarándoklatok Bakonybélbe, a Szent Mauríciusz Monostorban tartott záró szentmisére. Megtartották a Balatonfüred–Tihany–Balatonfüred és a Zirc–Csatka, valamint a Veszprém–Tihany kerékpáros­szakaszt. Újként debütált a Kisvásárhely–Sümeg–Tapolca zarándoklat, a Pápára érkezők viszont elmaradtak.

Szabó Tamás, a Mária-út és a Mária Rádió elnöke a Naplónak nyilatkozva arról számolt be, részben azért maradtak el zarándoklatok, mert idén a program egybeesett Nagyboldogasszony ünnepnapjával.

– A zarándoknap alapötletét adó erdélyi testvérek javaslatára valószínűleg a jövőben egy tágabb, két-három hetes idősávban bonyolítjuk majd le az eseményt, ugyanis rendszeresen felmerülnek helyi igények, problémák. Az embereket nagyon megijesztette az időjárás, a kánikula, például a Veszprém–Bakonybél zarándoklatra közel harmincan jelentkeztek, de csak egytucatnyian jöttünk össze. Tényleg pokoli meleg volt, de senkinek nem esett baja. Másfelől ez a másfél éves bezártság óvatos magatartást és félelmeket alakított ki. Habár a zarándoklás oldja ezt is, de úgy láttuk, a félelmek még jelen vannak – osztotta meg gondolatait Szabó Tamás, hozzátéve, a résztvevők nagyon mély dolgokat éltek át.

– Az emberek kezébe adtunk egy gondolatsort Ferenc pápa a Szent József-év kihirdetésére írt körleveléből, majd beszélgettünk róla, miáltal különösen a férfiak végiggondolhatták saját szerepeiket. Egyfajta nevelési, mentálhigiénés tanfolyam volt, hogy komolyan vegyék, felelősek a családjukért. Természetesen akik egy ilyen rendezvényen jelen vannak, már eleve felelősséget vállalnak. A szentmise fő üzenete szerint meg kell erősíteni magukat a férfiaknak, tartsanak ki döntéseik mellett – jegyezte meg az elnök.

Szabó Tamás hozzátette, számára külön ajándék volt, hogy részt vehetett a bakonybéli Cseh Tamás-emlékesten szombaton. Méltatta a helyi vezetést a színvonalas rendezvényszervezésért, illetve a felújított monostor látogatására buzdít mindenkit, kiemelve, hogy új, harmincfős, igényes zarándokszállást alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában