A balatoni bringakör utolsó szakasza is megépül

Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz.

MTI

Forrás: pexels

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közleményében felidézte: a balatoni bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kis forgalmú utcák felhasználásával jelölték ki, a tó körüli útvonalból azonban jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt.

A bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs határától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetés. A kerékpárosok két évtizede kénytelenek a 71-es főúton autók között haladva közlekedni a szakaszon – írta a tárca. A tókerülő út az ITM megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztésben zárul össze bringakörré. A hazai forrásból támogatott projektben 730 méteren elbontják és újjáépítik az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is a rossz állapota miatt. Így a kivitelező Alpok Terra Kft. két kilométeren kezdi meg a várhatóan 2022 szeptemberéig tartó munkálatokat.

A közleményben Mosóczi László államtitkár kiemelte: az ITM mintegy 850 kilométernyi kerékpárútszakasz kivitelezését és előkészítését támogatja összesen 50 milliárd forinttal. „Teljes hosszában megújítjuk a balatoni bringakört, a magyar tenger még kényelmesebb és biztonságosabb körbekerekezését szolgáló beruházások költségeihez közel ötmilliárd forinttal járul hozzá a tárca” – közölte. A déli parton a tervek szerint még idén befejeződnek a több projektben zajló beavatkozások Balatonakarattyától egészen Balatonboglárig. Északon a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai a jelenlegi ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba – jelezte az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában