Modern Városok Program

2021.09.27. 20:00

A lakók igényeire szabták a veszprémi beruházásokat

A Modern Városok Program (MVP) veszprémi fejlesztéseinek állásáról adott tájékoztatást hétfőn Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP).

Marton Attila

20210907 Veszprém Csermák Antal Zeneiskola épületének átadója. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiemelte, idén három fejlesztést adtak át, a következő bő egy évben pedig további négy projekt zárulhat le. Hegedűs Barbara felidézte, 2016-ban írta alá a több mint 100 milliárd forint keretösszegű programról szóló együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester. Hozzátette, a program azt bizonyítja, ha a város, a térség országgyűlési képviselője és a kormány egy irányba tart, akkor a lakók igényeinek megfelelő fejlesztések valósulnak meg.

Az MVP közel 12 milliárd forintos támogatásával készült el idén az új városi uszoda öt medencével, és szintén 2021-ben fejeződött be a Csermák Antal Zeneiskola teljes belső felújítása, amelyhez az állam 1,66 milliárd forinttal támogatást adott.

A programban korszerűsítik a Veszprémi Petőfi Színházat több mint 9 milliárd forintból.

A júniusban megkezdődött első ütemben a volt ének-zenei általános iskola és az egykori zeneiskola épülete újul meg 2022 végére, majd az EKF-év után 2024-ben kezdődik el a főépület rekonstrukciója. Részben az MVP-ből finanszírozza a város az atlétikai stadion megújítását. A helyszínen már folyamatban van az építés és néhány hónapon belül elkészülhet az új tornászgyakorló, 1,2 milliárd forint támogatásból. Az állatkert bővítése az elmúlt években részben a program támogatásából valósult meg, és ebből finanszírozzák az új nagymacskakifutó és háziállatbemutató létesítését is. Utóbbinak köszönhetően három hektáron újul meg közel ötmilliárd forintból 2023. második negyedévére az állatkert.

Országosan egyedülálló kezdeményezésként létesül iparos park – Szakipark – Veszprémben. A projekt kételemű: a Jendrassik-Venesz középiskolában új épületszárny készül és felújítják az intézményt, míg a Házgyári úton új képzőcsarnok építése mellett egy meglévőt újítanak fel. Mindkét helyszínen folyik a kivitelezés, az állam 8,8 milliárd forinttal támogatja a projektet, amelynek befejezése 2022 első felében várható.

A program egyik leglátványosabb eleme lehet az Aranyosvölgyi völgyhíd.

A kiviteli tervek várhatóan 2022 tavaszra készülhetnek el, a kivitelezés két évet vehet igénybe. Az MVP-ben 4,5 milliárd forint állami támogatást kap a város – amelyet 500 millió forint önrésszel egészít ki – a belterületi utak felújítására. Az összegből 11 kilométernyi útszakasz újul meg városszerte, jegyezte meg Hegedűs Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában