Közösségek estjén ünnepeltek a civilek

2021.09.10. 17:30

A Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Egyesület kapott Örökség díjat

A helyi közösségek ünnepét, a Civil Évnyitót nem tartották meg idén januárban, a járványhelyzet miatt Tótvázsonyban. Viszont mindenképpen szerették volna pótolni az elmaradt találkozót, ezért Közösségek estje címmel rendeztek díjátadót és állófogadást, amely kötetlen beszélgetéssel zárult.

Molnár Sándor

A Tótvázsonyi Hímzőkör tagjai, középen a díjazott Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Egyesületet képviselő, Scheer József elnökkel

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Közösségek estjét a Tótvázsonyi Hímzőműhely alkotásai, valamint a helyi fotósok által készített fényképek színesítették kultúrházban. A megnyitón Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke kiemelte, hogy a település mindig is büszke volt a jól működő civil szervezeteire, amelyek szépen fejlődnek. Megjegyezte, hogy az önkormányzat és a közösségek kapcsolata kiemelkedő. Szólt arról is, hogy 2023-ban Veszprém mellett Tótvázsony is Európa Kulturális Fővárosa lesz, ami egy különleges lehetőség a település számára is. Sok feladatuk lesz emiatt, és reményét fejezte ki, hogy az összes közösség bekapcsolódik majd a helyi rendezvényekbe.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az esten köszöntötték a korábban díszpolgári címet kapott Heilig Zoltánnét, a Tótvázsonyért Emlékérmes Scheer Józsefet, a Veszprém Megyei Német Önkormányzattól ifjúsági díjat kapott Molnár Mariannát, és méltatták Fazekas Tamás teljesítményét is, aki országos második helyezést ért el terepkerékpározásban.

Bemutatták a helyi hímzőkör új viseletét is, amelyben a tagok először jelentek meg nyilvánosan. A Közösségek estjén átadták az Örökség díjat is. A Tótvázsonyi Hímzőműhely által 2017-ben alapított elismerésben azon intézmény, civil szervezet, vagy egyén részesülhet, amely tevékenységével hozzájárult a tótvázsonyi közösség kulturális, erkölcsi, szellemi felemelkedéséhez. A 2021-es év Örökség díját a Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Egyesület kapta, amelyet Scheer József elnök vett át.

A Tótvázsonyi Hímzőkör tagjai, középen a díjazott Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Egyesületet képviselő, Scheer József elnökkel Fotó: Molnár Sándor/Napló

Sipos Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a teremben körbe nézve lát olyanokat, akik 30 – 60 éve Tótvázsonyiak. Ugyanakkor vannak olyanok is itt, akik csak néhány éve élnek a településen, vagy nem is helyiek, de segítik a közösséget. A polgármester hangsúlyozta a nemzetiségi közösség fontos szerepét, hiszen sok évtizeddel ezelőtt ők indították el a közösségi életet a faluban, amit a megváltozott világunkban a fiataloknak kell tovább vinnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában