Átadták a hidegkúti bekötő utat

A Magyar Falu Program keretében elnyert forrásból 2,6 kilométer hosszban újult meg a hidegkúti bekötő út. A bruttó 256,4 millió forintos beruházás kivitelezője a Soltút Kft. volt. Az új útszakaszt kis ünnepség keretében szeptember 23-án adták át.

Molnár Sándor

Bárány Péter jegyző, Fekete János, Kontrát Károly Kriszt András és Bélafi Károly alpolgármester az ünnepélyes szalagátvágáson

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A felújítás a 77. számú főút és Hidegkút belterületének kezdete közötti 2560 méteres külterületi útszakaszt érintette. Kontrát Károly országgyűlési képviselő az átadón elmondta, hogy a hidegkútiak régi álma valósult meg ezzel a beruházással. A Magyar Falu Program nagyon sok útfelújítást tartalmazott és tartalmaz a jövőben is. 2022-ben 250 milliárd forint áll majd rendelkezésre a programban. A képviselő kiemelte, hogy nagy-nagy örökséget vettek át az úthálózat felújítása kapcsán, amit szeretnének folytatni választókerületében a közútkezelő vezetőjével egyeztetve.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

Fekete János a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója elmondta, hogy a burkolat teljes hosszában megújult a 2,6 kilométeres szakaszon. A felújításra már nagy szükség volt, mert eléggé deformálódott, rossz teherbírású volt a burkolat. A munkálatokra kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Soltút Kft. nyerte el, és a Hazai Építő Zrt-vel közösen végezték el a kivitelezést. Az út burkolatának szélessége nem változott, hat méter széles maradt az út, viszont ahol teherbírási problémák voltak, ott kicserélték a pályaszerkezetet. Mindezek mellett a forgalomtechnikai eszközök ( KRESZ táblák és burkolati jelek ) is megújultak. Az igazgató megjegyezte, hogy a magyar állam nagyon sok pénzt fordított a kistelepülések megközelítésére, és bízik benne, hogy a kormány folytatja ezt a programot, és a megye 1630 kilométeres úthálózatából még több út kerülhet ilyen jó állapotba.

: Fekete János, Bélafi Károly alpolgármester, Kriszt András és Kontrát Károly az útátadón
Fotó: Molnár Sándor / Napló

Kriszt András polgármester a falu lakossága nevében köszönte a felújítást. Megjegyezte, hogy az elmúlt 6-8 év egyik legjobban várt beruházása volt ez. A polgármester kitért arra is, hogy a felújításnak köszönhetően átalakították a tapolcai úti kereszteződést is, így Hidegkút felől sokkal biztonságosabban lehet már ki-és bekanyarodni a forgalmas főútra.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

Elhangzott az is, hogy az út felújítás nem állt meg a falutáblánál, hanem a buszmegálló előtti rész is megújulhatott, illetve a település kapott egy látványos sziklát a kőbányából, amelyre egy üdvözlő felirat került, így szép környezet fogadja a Hidegkútra érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában