tanévnyitó

2021.09.08. 20:00

Schanda Tamás: Az egyetemek jövője Magyarország jövője

Ünnepélyes tanévnyitóval nyitotta meg az idei szemesztert szerdán a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Molnárné Barna Katalin rektorhelyettes ünnepélyes megnyitójában elmondta: az egyetem attól egyetem, ha az épületei falai között ott vannak a hallgatók. Örömmel köszöntötte az elsőéveseket, vázolta az egyetem, Veszprém és a környék nagyszerű értékeit.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az évnyitón kijelentette, hogy az egyetemek jövője Magyarország jövője.

- A következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása és megerősítése – fogalmazott Schanda Tamás. – Hazánk versenyképességét nagyban befolyásolja az, hogy hogyan és milyen eszközökkel tudunk reagálni az egyre gyorsabban megjelenő digitális és globális kihívásokra. Ennek a versenynek az lesz a nyertese, aki a legkorszerűbb és a gyakorlatban a legjobban hasznosítható tudást adja át a következő generációnak.

Úgy vélte: a tudásba befektetni nem csak lehetőség, hanem erkölcsi kötelezettség is. A felsőoktatás működésének megváltoztatása, a magyar tudástőke színvonalának emelése nemzetstratégiai kérdés, hiszen a jövő nemzetgazdasága múlik rajta.

- Az egyetemi modellváltási program történelmi lehetőséget biztosít Magyarország számára, hogy a jövő sikeres és nyertes nemzetei közé tartozzon azzal, hogy lehetőséget teremt a saját fiataljainak a korszerű tudás megszerzésére – fogalmazott.

Veszprém képviseletében Hegedűs Barbara alpolgármester szólt a fiatalokhoz: kiemelte, hogy a város büszke az egyetemre, az itt folyó tudományos és oktatómunkára csakúgy, mint az innen kikerülő szakemberek felkészültségére. Célként azt fogalmazta meg, hogy a fiatalok hosszú távon a városban maradjanak.

- Az egyetem a város életének szerves része, és az egyetem számíthat a városra – mondta.

A következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása és megerősítése – fogalmazott Schanda Tamás Fotó: Balogh Ákos/Napló

Beszédében Hartung Ferenc professzor, a műszaki informatikai kar dékánja a karra most felvettek számairól is szólt. Kiemelte Rasovszky Kristóf villamosmérnök alapszakos hallgató idei nagyszerű eredményét, hiszen a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok úszó a nyári olimpián ezüstérmet szerzett.

A rendezvényen okleveleket, kitüntetéseket és emléklapokat is átadtak: címzetes egyetemi docensi címben részesült Kránicz Balázs József, Pro Universitate Pannonica Emlékérem nagy ezüst fokozat kitüntetésben részesült Czúni László egyetemi docens, dékáni dicséret kitüntetésben részesült Görbe Péter adjunktus, dékáni dicséret kitüntetésben részesült Orosz Ákos tanársegéd, míg emléklapot vehetett át Vassányi István egyetemi docens, 25 éves közalkalmazotti jogviszonya elismeréséül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában