megtestesíti az összetartozást

2021.09.23. 20:00

Csapatzászlót kapott az újonnan létrejött veszprémi alakulat

Áder János köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred integrációjából, 2020 augusztus elsejével létrejött MH. Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ részére. A csapatzászlót – adományozási ünnepség keretében – a köztársasági elnök főhadsegédje, Kun Szabó István adta át az új alakulat parancsnokának, Berec Zoltánnak.

Molnár Sándor

20210923 Veszprém Agóra. Csapatzászló adományozás : Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ részére Áder János, Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Agóra Színháztermében megtartott csapatzászló adományozási ünnepségen felolvasták a köztársasági elnök adományozási határozatát, amelyben Áder János többek között megjegyezte: ”Az új katonai szervezet zászlaja emlékeztesse önöket elődeik helytállására, nemzeti függetlenségünk védelmére, dicső forradalmainkra és szabadságharcainkra, az esküben vállalt kötelezettségek maradéktalan teljesítésére.”

A csapatzászlót Oláh Emil protestáns tábori lelkész áldotta meg, majd a zászló szögelési ceremónia után Kun Szabó István vezérőrnagy átadta azt Berec Zoltán parancsnoknak.

Oláh Emil protestáns tábori lelkész áldotta meg a csapatzászlót
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szabó István honvédelmi államtitkár elmondta, hogy amikor 2017-ben útjára indult a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, azt tűzték ki célul, hogy megújuljon a honvédelem egész rendszere. Kiemelt hangsúlyt kapott egy olyan haderő megteremtése, amely megfelelő eszközökkel, kiképzéssel, eljárásrenddel a kor színvonalán álló hadsereggé válik. Egyértelmű volt, hogy ez szervezeti átalakításokkal is jár, amely a veszprémi alakulatokat is érintette. Köszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a két alakulat integrációjának sikeres lebonyolításában.

Önök a mindennapokban olyan feladatot látnak el, amely állandó odafigyelést, és magas képzettséget követel. Önök garantálják Magyarország légterének biztonságát és szuverenitását. Ez egy nagyon felelősségteljes feladat – emelte ki Szabó István, hozzá téve, hogy az integráció magasabb szintre emelte ennek a feladatvégrehajtásnak a szintjét. Mindemellett köszönte a katonák helytállását, akik segítették az egészségügyet és a magyar embereket a járvány elleni harcban. Gratulált a sikeres egy évhez, amely után megkapták a csapatzászlót és a zászlószalagot a köztársasági elnöktől.

Berec Zoltán dandártábornok beszédében megjegyezte, hogy a csapatzászló, mint a katonai becsület, dicsőség és hősiesség jelképe, mélyen gyökeredzik a magyar katonai hagyományokban.

 

A csapatzászló teszi teljessé a katonai szervezetünk létezését, mert megtestesíti az összetartozást, és hirdeti azt a szellemi és erkölcsi értékrendet, amely köré bajtársi, katonai közösségünk szerveződik. Minden zászló annyit ér, mint a közösség, amely a magasba emeli. Mutassunk hát példát és legyünk méltóak csapatzászlónk szellemiségéhez, szentségéhez, melyet megbecsülünk, gondosan őrzünk, és szükség esetén a végsőkig védelmezünk, életünk árán is fogalmazott az LMVIK parancsnoka, aki hozzá tette még, hogy a zászló a mai napon részévé vélt katonai örökségüknek és a jövőben erőt ad a kötelességeik teljesítéséhez.

Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának közös üdvözletét szeptember 23.-a, a Légtérellenőrzők Napja alkalmából. A program a Honvéd Férfikar ünnepi műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában