Bakonyi hadgyakorlat régi és új katonai eszközökkel

Különleges műveleti és összhaderőnemi dinamikus bemutatókban szemléltette a Magyar Honvédség a honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit az úgynevezett „0” ponti lőtéren Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak, a Magyar Honvédség parancsnokának szerdán.

Balogh Ákos

Jobbról Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz a gyakorlaton részt vevő német katonák társaságában

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Habár a központi lő- és gyakorlótéren zajló őszi hadgyakorlatok sokszor erős zajhatással járnak, céljuk mégis kiemelkedően fontos, hiszen a magyar katonák azokkal az eszközökkel hajtanak végre különféle gyakorlatokat, éleslövészeteket, amelyekkel az ország és a magyar emberek biztonságát hivatottak meg­védeni.

Az elmúlt években ráadásul számos olyan új eszköz (mind fegyverek, mind szárazföldi vagy forgószárnyas haditechnikai eszközök) érkezett a Magyar Honvédséghez, melyek rendszeresítése nemrég történt meg, ezekkel pedig még inkább szükséges a közös gyakorlás, az eszközök használatának elsajátítása. Ezek a gyakorlatok erre adnak megfelelő lehetőséget a katonáknak.

Egy-egy dinamikus hadi­bemutató arról ad számot, hogy a meglévő és az újonnan beszerzett eszközök használatát elsajátították a katonák, azokat a Magyar Honvédség rendszerébe megfelelően integrálták.

Jobbról Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz a gyakorlaton részt vevő német katonák társaságában Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az éleslövészettel egybekötött dinamikus bemutatókat követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter a látottakat értékelve elmondta, az elmúlt 30 évben a magyar honvédség folyamatos leépítésen ment keresztül mind létszámát tekintve, mind technikai eszközeit illetően, a jelenlegi haderőfejlesztési program pedig ennek a visszaépítését szolgálja, hiszen térségünkben a biztonsági helyzet gyorsan változik: új kihívások, kockázatok és fenyegetések jelennek meg, melyekkel szemben fel kell lépni, ennek egyik eszköze pedig a Magyar Honvédség.

A honvédelmi miniszter kiemelte, a látottak alapján egyértelműen elmondható: megnyugtató lehet a magyar emberek és Magyarország számára, hogy a katonák jól felkészültek, egységes katonai szervezetként tudnak együttműködni, a régi és új technikai eszközökkel egyaránt. Benkő Tibor hozzáfűzte, a magyar katonák megértik a parancsnokok elgondolását, és azt maradéktalanul végre tudják hajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában