"Minden pillanatban tennünk kell jövőnkért"

2021.09.25. 11:30

Felújították Sümeg nagyjainak sírhelyeit

Létezik egy olyan közös kulturális kód, amelyben mindannyian hiszünk. Amit a múlt ránk hagyott, őseink hagyományát, sírjait, hagyatékukat tovább kell vinni.

Tóth B. Zsuzsanna

Erről beszélt a Városi temetőben Kisfaludy Sándor, Kisfaludy Móric, Bozó Pál, Felletár Emil felújított sírjának ünnepélyes átadásán Kisfaludy László Köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

- Úgy gondolom, hogy manapság, amikor tőlünk nyugatabbra templomokat döntenek le, temetőket szántanak fel, jeles történelmi személyiségek szobrait rombolják le, mi jó helyen vagyunk, örülhetünk, hogy Magyarországon nem ezt az utat járjuk. Számunkra fontos mind az az ezeréves keresztény nemzeti tradíció, mind az a hagyomány, amit ránk hagytak eleink, ami megadja identitásunkat. Ennek része történelmi múltunk, tudósaink, művészeink sora, büszkeségünk, egyedi anyagnyelvünk, de ennek a megőrzése és átadása mindannyiunk közös kötelessége.

Kisfaludy László Kisfaludy Sándor sírja előtt arról beszélt, hogy mennyire fontos mind az az ezeréves keresztény nemzeti tradíció, mind az a hagyomány, amit ránk hagytak eleink, ami megadja identitásunkat. A képen jobbról Végh László és Móczár Gábor látható
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Történelemtanárként gyakran elgondolkozom, hogy vajon nem apad-e ki a végeláthatatlannak tűnő forrás, amiből a hazaszeretetnek és a kereszténység védelmének újabb erői kelnek életre? Ez mindannyiunk közös felelőssége, amiért tennünk kell. Ma, amikor az érték az értéktelenség, a gyermekeinknek nehéz dolguk van, ezért mesélnünk kell nekik hőseinkről, tudósainkról, Ramassetter Vincéről és tudatosítanunk kell bennük, hogy ők is lehetnek olyan nagy személyiségek. Minden pillanatban tudnunk kell tennünk jövőnkért – szögezte le Kisfaludy László és megköszönte Sümeg önkormányzatának, hogy odafigyel a sírok rendbetételére.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója az eseménnyel kapcsolatos gondolatait megosztva a jelenlevőkkel, örömét fejezte ki, hogy Kisfaludy Sándor születésnapján tartott ünnepség részeként átadhatják a sírokat, amelyek a Nemzeti Sírkert részeként újulhattak meg. – Itt születtek meg Himfy versei, itt született meg a romantika, számára ez a táj volt az ihletet adó otthon. A Nemzeti Sírkert virtuális temetője országosan több, mint hatezer sírt foglal magába, Olyan személyekét, akik tevékenyen hozzájárultak hazánk épüléséhez, megmaradásához. Államférfiak, írók, katonák, sportolók védett sírjai az övék. A lista folyamatosan bővül, feladatunk emellett a védett sírok felújítása is – mondta a főigazgató és hozzátette, hogy a NÖRI 2021-ben közel harminc síremléket újított fel mintegy 75 millió forintból kormányzati támogatással.

Móczár Gábor örömét fejezte ki, hogy Kisfaludy Sándor születésnapján tartott ünnepség részeként átadhatják a sírokat, amelyek a Nemzeti Sírkert részeként újulhattak meg
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Végh László polgármester beszédében elmondta, hogy a sümegi temető turisztikai célpont és még inkább azzá tehető. – A mi temetőnk szép, rendben tartott, mert az ember törődjön hozzátartozói, a város nagyjai sírjaival. Mi mindig figyeltünk rájuk Kisfaludy neve az egyik legnagyobb a város kultúrtörténetében, az ő és Kisfaludy Móric, Bozó Pál, Felletár Emil sírjaira mindig igyekeztünk gondot viselni – mondta a polgármester és megköszönte a város nevében is a NÖRI segítségét a sírok felújításához, valamint kérte a város lakóit és civil szervezeteit, hogy a hagyományt ápolják a következő évtizedekben is.

Az ünnepségen közreműködött a Sümegi Városvédő és Városszépítő Egyesület és a Szegedy Róza Nőikar. Az átadást a Himfy születésnap programsorozat keretében szervezték. Az eseményre előadásokkal, helytörténeti sétával várták az érdeklődőket pénteken. Ma, szombaton könyvbemutatóval, koncerttel, kertszínházi előadással folytatódik a program.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában