Kasza Lászlóra emlékeztek Veszprémben

Kasza Lászlóra, a Kittenberger Kálmán Állat és Növénypark szervezésének és megépítésének aktív résztvevőjére, második igazgatójára emlékeztek születésének 100. évfordulóján a Vámosi úti temetőben.

Molnár Sándor

Forrás: Veszprémi Állatkert

Fotó: BALINT KOVACS

Kasza László 1963 és 1983 között volt az állatkert igazgatója. Emlékét Molnár Erzsébet idézte meg személyes hangvételű visszaemlékezésében. A szeptember 23-ai megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Kasza László sírjánál Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Sigmond István korábbi, illetve Török László a Veszprémi Állatkert jelenlegi igazgatója, valamint a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke és a Vetési Gimnázium igazgatója is.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Kasza László 1921. szeptember 23-án született Szabadkán. Iskolai tanulmányokat Budapesten és Sopronban folytatott, mezőgazda képesítést szerzett. Előbb tanítani kezdett, majd Veszprémbe a II. világháború után került, ahol a sport- és úttörőmozgalom szervezőjeként dolgozott, a járási úttörőszövetség titkára volt. 1958-ban aktív résztvevője volt a második magyar vidéki vadaspark, a Kittenberger Kálmán Állat és Növénypark szervezésének és megépítésének. 1963 és 1983 között az állatkert második igazgatójaként a hazai és a világ más részein élő állatfajok (Böbe majom, Nóra oroszlán), egzotikus példányok bemutatása mellett széles körű tudományos és ismeretterjesztő tevékenységnek is lehetőségeket adva teremtette meg az állatkert szakmai tekintélyét és rendkívüli népszerűségét. Kasza László vezetése alatt vált a veszprémi állatkert jelentős gyűjteménnyé. Az állatállomány megsokszorozódott, új kifutók és új állatházak épültek, az alapterület pedig közel háromszorosára nőtt.

Kapcsolatai révén nemzetközi kutatási projektekbe, tudományos megfigyelési programokba, állat cserékbe kapcsolódott be Veszprém. Kiváló szervező képességére mi sem jellemzőbb, mint hogy számtalan gyárral, üzemmel, sőt laktanyával ápolt olyan kapcsolatot, amellyel mindkét fél jól járt. Szorgalmazta a közművelődési tevékenységet: az óvodások, illetve az általános és középiskolák diáksága rendszeres látogatója volt az állatkertnek, és szabadegyetemi előadássorozatot is szerveztek a Tudományos Ismeretterjesztő Társaságon keresztül. Gyerekek több nemzedéke tanulta meg tőle az állatok szeretetét, a róluk való helyes gondoskodást.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Munkásságát számos nemzetközi és hazai kitüntetéssel ismerték el, Veszprém városa 1983-ban díszpolgárává avatta. Sajnos nem érhette meg szeretett állatkertje fennállásának 50. évfordulóját, 2008. június 6-án, 86 éves korában hunyt el.

A Veszprémi Állatkert alapítása óta eltelt időszakáról az állatkertben évek óta látogatható, állandó kiállításon emlékeznek meg, ahol külön emléktáblán mutatják be a korábbi igazgatókat, így Kasza Lászlót is, akinek munkássága előtt máig tisztelettel adóznak az állatkert munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában