sok kis tanteremre volt szükség

2021.09.08. 11:30

Kibővítették és felújították a veszprémi zeneiskolát

A Csermák Antal művészeti intézmény épületátadásán számos átalakítást ünnepeltek a megjelentek, szülők, diákok és az ott dolgozók. A zeneiskolában – a szolfézsórák kivételével – jellemzően egy tanár egy diákkal foglalkozik egyszerre, ezért szobányi méretű kis tantermekre van leginkább szükség. Ezekből több lett.

Rimányi Zita

20210907 Veszprém Csermák Antal Zeneiskola épületének átadója. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Csermák Antal zeneiskola bővítése és felújítása a Modern városok program keretében valósulhatott meg több mint 1,6 milliárd forintos támogatás révén. A kivitelezési munkálatokat tavaly augusztusban kezdték el, nemrégiben fejezték be. Az átalakítás során a tantermek száma negyvenről negyvenötre nőtt. Azok közül négy szolfézs-, 41 a hangszeres oktatáshoz kedvező kialakítású terem. A bővítményben a déli szárny emeletráépítése következtében tíz új, átlagosan 18 négyzetméteres hangszeres terem kapott helyett. A könyvtár a földszintre került. Ott elfoglal egy nagy belmagasságú, galériázható teret a társalgó közvetlen szomszédságában. Az irodák és a tanári szobák az első emeletre költöznek. Az így felszabadult helyen nagyobb méretű ruhatárat és büfét alakítottak ki. Az előcsarnok alapterülete is némileg megnőtt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A bejárati szinten létrehoztak két akadálymentes hangszeres termet és egy akadálymentes szolfézstermet. Az iskola által nyújtott minden szolgáltatás elérhetővé vált a földszint kerekesszékkel bejárható részén, valamint akadálymentes mosdót is kialakítottak. Mind a hangverseny-, mind a hangszeres termekbe hangelnyelő burkolatokat helyeztek el.

Minderről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is beszélt. Elhangzott: a kormány célja, hogy a megfelelő infrastruktúrát megteremtve támogassa az oktatást.

A jelentős beruházás kapcsán Porga Gyula veszprémi polgármester és Uher Bertalan intézményvezető azt is megemlítette, hogy Veszprémben hagyománya van a zenei nevelésnek. Egy régi lexikon szerint: „itt mindig volt kultúra és zenekultúra, s a nagyhírű káptalani iskolában a hét szabad művészetet is tanították”. A 20. század elején, 1903-tól már történtek kezdeményezések az intézményes zeneoktatás elindítására. A „városilag segélyezett zeneiskola” 1916. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Jelenlegi épületébe 1982 végén költözött át a közismert „Városi Zenede”. Jelentős esemény volt 1990. december 10-e, amikor elkészült a kiváló akusztikájú hangversenyterem, amely szintén Csermák Antal zeneszerző nevét viseli. 2007-ben a zeneiskola kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény lett. A zenede nem egyszerűen egy iskola, hanem Veszprém kulturális életének egyik meghatározó intézménye is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A zeneiskola külső, homlokzati felújítása pályázati támogatással már megvalósult 2015-ben, és akkor az épület energetikai tulajdonságainak javítása érdekében a műemléki követelményeknek megfelelő külső nyílászárócsere történt, és hőszigetelő vakolatot alkalmaztak. A mostani fejlesztésnél az is fontos szempont volt, hogy a zeneiskolában – a szolfézsórák kivételével – jellemzően egy tanár egy diákkal foglalkozik egyszerre, ezért szobányi méretű kis tantermekre van leginkább szükség. Azokból lehetőleg minél többre. A mosdók számát is növelték. A hangversenytermet és az Auer-termet mesterséges szellőzéssel látták el. A tekintélyes méretű szellőzőgépházat a színpad mögötti egyszintes épületrészben alakították ki, a raktárak és személyzeti öltöző helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában