Újabb lengyel testvérvárosa lehet Várpalotának

Czeladz után újabb lengyel testvérvárosa lehet Várpalotának. Ezért érkeztek a napokban Magyarországra Nysa városának képviselői, és egyeztettek az együttműködési lehetőségekről a palotai polgármesteri hivatalban.

Szabó Péter Dániel

Kordian Kolbiarz polgármester (balról) vezetésével látogatott Várpalotára Nysa város delegációja

Fotó: Szabó Péter Dániel

A megbeszélésen a felek többek között feltérképezték azokat a területeket, ahol a későbbiekben együttműködés is megvalósulhat a két város között. Egyebek mellett hagyományok, sport, kultúra, a közigazgatási rendszerek működése és különböző városi fejlesztések is szóba kerültek a tanácsteremben tartott meg­beszélésen.

Mint elhangzott, a Magyarországgal való együttműködés éve jegyében a krakkói főkonzul kereste meg nyáron a várpalotai önkormányzatot egy lengyel–magyar testvérvárosi kapcsolat lehetőségével.

– Gerencsér Tibor főkonzul jelezte, hogy a Dél-Lengyelországban, a lengyel–cseh határ mentén fekvő Nysa város képviselő-testülete érdeklődést mutat Várpalota iránt, s szívesen eljönnének egy bemutatkozó látogatásra. A 45 ezres lélekszámú, szép történelmi hagyományokkal bíró város vezetői számára fontos a lengyel–magyar barátság, jól sikerült az első találkozó. Képviselő-testületi döntés után ezt a kapcsolatot tovább fogjuk építeni és meg fogjuk erősíteni – mondta el lapunknak Campanari-Talabér Márta polgármester.

Kordian Kolbiarz polgármester (balról) vezetésével látogatott Várpalotára Nysa város delegációja
Fotó: Szabó Péter Dániel

Nysa polgármestere, Kordian Kolbiarz kérdésünkre elmondta, örömmel fogadták a krakkói magyar főkonzul segítségét, hiszen céljuk egy gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolat kialakítása. – Az interneten már több alkalommal is rákerestünk Várpalotára. Egy nagyon kedves, szép települést láttunk. Most pedig, amikor Magyarországra érkeztünk, személyesen is meggyőződtünk arról, hogy mindenhol vendégszeretően viszonyulnak hozzánk. Azt szeretnénk, ha a kapcsolat nemcsak városvezetési, hanem a későbbiekben a fiatalok bevonásával iskolai szinten is jól működne – jegyezte meg Nysa polgármestere.

Campanari-Talabér Márta hozzátette, elérkezett az ideje felülvizsgálni Várpalota jelenlegi testvérvárosi kapcsolatait. A polgármester szerint azokkal a településekkel érdemes tovább folytatni az együttműködést, amelyek fejlődőképes, előremutató partnerséget jelentenek mindkét fél számára.

– Azért is fontos mindez, mert amikor lehetőség nyílik uniós pályázatok benyújtására több ország résztvevőivel, akkor nekünk is szükségünk van partnerekre. Néha ez egy-két testvérvárosunkkal nehézkes volt az elmúlt időszakban. Azokkal a településekkel pedig, amelyek nem mutatnak érdeklődést Várpalota iránt, a hivatalos kapcsolatot lezárjuk, és abba az irányba indulunk, ami előrevisz – hangsúlyozta a városvezető.

A polgármesteri hivatalban tartott mintegy kétórás tanácskozást követően Campanari-Talabér Márta társaságában a lengyel delegáció megtekintette a Thury-várat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában