Lovasi Jenő volt magyar királyi főhadnagyra emlékeztek

Lovasi Jenő (1911-1956) volt magyar királyi főhadnagy, a Lovasi Nemzeti Forradalmi Bizottság egykori elnöke születésének 110. évfordulóján emléktáblát avattak utolsó lakhelyén, Lovason, a Fő utca 2. szám alatt.

Juhász-Léhi István

 Lovasi Jenő emléktábláját Pintér Kornél és Kovács Mária Györgyi avatta fel Fotó: Juhász-Léhi István

A bensőséges hangulatú megemlékezést a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, valamint Lovas Jenő gyermeki, unokái szervezték az egykori Stefanovszky-házhoz. A megjelenteket Fazekas Gábor László alpolgármester köszöntötte, aki elmondta: mindannyian úgy indulunk az életnek, hogy valami jót akarunk tenni, helyt akarunk állni. Ez valamikor jobban, máskor kevésbé sikerül.

-Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, aki helytállásával példát mutatott mindannyiunk és az utánunk jövők számára – hangzott el.

-Többet jelent számomra a mai nap, mint egy emléktáblaavatás – mondta emlékbeszédében Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke. Beszélt arról is, hogy helyiként, annak idején miként ismerkedett meg a Lovasi család történetével. Tragédiájuk meghatározta aztán világképe alakulását.

Fotó: Juhász-Léhi István / Napló

-Itt vannak ma a családok leszármazottjai, de hol vannak azok, akik őket 1945 után őket tönkretették? – kérdezte Pintér Kornél. – A jóságos Isten újra igazságot tett, ennek eszköze volt Kovács Mária Györgyi unoka, számomra hihetetlenül nagyra értékelt döntése, amikor visszatért Lovasra. A történelem erőszakkal kisiklatott kerekét visszalehet billenteni a régi kerékvágásba.

A család nevében Kovács Mária Györgyi unoka emlékezett. Elmondta, soha nem találkozott a nagypapájával, Lovasi Jenővel, mindössze egy egyenruhás fotón látta, de mindig büszke volt rá. Fellebbentette a fátylat az egykori Stefanovszky-ház és ősei történetéről, benne személyes emlékekkel, és a történelem kegyetlen pillanataival. Arról is, hogy miként került ismét tulajdonukba ismét „a ház”. -Azért jöttem vissza, mert azt gondolom, hogy a dolgok nincsenek a helyükön, és a helyükre kell, hogy kerüljenek – fogalmazott az unoka – Ez a nap fontos ezen az úton.

Lovasi Jenő emléktábláját Pintér Kornél és Kovács Mária Györgyi avatta fel Fotó: Juhász-Léhi István

Az ünnepség végén áldást kért és imát mondott Kálmán Csaba, református lelkipásztor, az emléktáblát Ajtós József László prépost, kerületi esperes, plébános áldotta, majd szentelte meg. A megemlékezésen közreműködött Vesztergám Miklós tárogatóművész. A volt Stefanovszky-házban ezután fotókiállítás keretében nyerhettek betekintést az érdeklődők Lovasi Jenő életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában