Őrangyal vigyázhatott a veszprémi anyára és lányára

Testközelből élte át a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás borzalmait a veszprémi Boromisza Erzsébet. Most felidézte a 20 évvel ezelőtt történteket.

B. Virág Rita

Tűzoltók az összeomlott tornyok romjai között

Forrás: archív/MTI

Fotó: DOUG KANTER

Hogy min múlik egy ember élete? Nem is hinnénk, de akár egy metrójegyen is múlhat.

Boromisza Erzsébet és férje 2001 augusztusában családi látogatásra utazott New Yorkba. Az örömteli, kalandokkal teli együttlétről szeptember 11-én utazott volna vissza Magyarországra a házaspár. A gépük délután 17 órakor indult volna, a délelőttöt Erzsébet és lánya Manhattanben töltötték.

– Metróval szerettünk volna utazni, azonban sehogy sem sikerült a jegyvásárlás. Az orrunk előtt ment el a járat. Pár perc várakozás után jött a következő, felszálltunk, majd egyszer csak a World Trade Center megállója előtt a szerelvény lestoppolt és mikrofonon közölték, nem tudunk továbbhaladni. Akkor a lányom úgy fordította a hallottakat, hogy az egyik ikertoronyra rázuhant egy repülő – idézte fel a történteket a veszprémi asszony.

A felszínre érve néhány utcával arrébb füstfélét láttak, azonban nem volt riasztó. Erzsébet azt mesélte, elmélázott egy üzlet kirakatánál: hatalmas fekete szikla állt az üveg mögött, amelynek belsejében csodásabbnál csodásabb kristályok nőttek. Még most is látja maga előtt a lenyűgöző természeti alkotást, bele is feledkezett a látványba, s ebből az állapotból egy szirénázó tűzoltóautó rántotta ki. Azt mondta, még akkor sem gondoltak semmi rosszra. Aztán egyre nagyobb lett a füst, marta az orrukat, minden lélegzetvételért meg kellett küzdeni, ezért fellifteztek az egyik közeli toronyházba, hogy lássák, mi történt valójában. A 65. emelethez érve a lift egy hatalmasat zökkent, elsötétült minden. Utólag derült ki, ekkor csapódott a második gép az ikertornyokba.

Tűzoltók az összeomlott tornyok romjai között Fotó: archív/MTI

Erzsébeték visszatértek az utcára, és ekkor elszabadult a pokol. Az emberek sírva, kiabálva jöttek-mentek az utcán, ki egy orvost, ki a hozzátartozóját kereste. Nem működtek a mobilok, az utcai fülkéknél kígyóztak a sorok. Erzsébet a Central Parkba akart menni, azonban megnyitották a metrót, és aki csak tudott felszállt és elmenekült. A szerelvény ülései véresek voltak.

Négy nap múlva tudtak csak Erzsébeték hazautaz- ni. A repülőtéren még akkor is káosz volt. A család férfitag- jai addigra betegre aggódták magukat Erzsébetért és lányáért.

Erzsébet ma úgy véli, azon a metrójegyen múlt az életük. Ha ügyesebben váltják meg a jegyet, akkor éppen a tragédia pillanatában tartózkodtak volna a World Trade Centernél. Szerinte azonban az őrangyaluk vigyázott rájuk. Évekbe telt, míg feldolgozta a történteket, nem csoda, ha a visszaemlékezéskor is el-elcsuklott a hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában