bányászati hagyományok

2021.09.06. 14:00

Programsorozattal emlékeztek a hajdani vájárokra Ajkán

Fáklyás felvonulással, a fúvósok zenés ébresztőjével és szentmisével emlékeztek az ajkai bányászat 139 évére a szakma egykori művelői, valamint hagyományőrző egyesületek és a városvezetés tagjai szombaton.

Tisler Anna

Szombaton este fáklyás felvonulást tartottak a parkerdőben

Fotó: Gyarmati László

A 71. bányásznapon az ünnepi köszöntőkben elhangzott: a bányák már bezártak, de a bányászok értékei, az össze­fogás, a szolidaritás, az egymásba vetett bizalom mai társadalmunkban is kiemelten fontos.

A rendezvénysorozat Ajka Város Bányász Fúvószenekara ébresztőjével kezdődött. Ezután a Hild parkban, a Bányászati Múzeumban, majd a padragkúti két emlékhelyen koszorúztak az önkormányzat és a hagyományőrző szervezetek tagjai.

Idén, Csékút és Padragkút városrész egyesítésének 60. évfordulóján, Padragkút adott otthont az ünnepségnek.

A nap folyamán átadott bányakert színpadán tartott ünnepi köszöntőjében Blaskó Sándor, a Bányász Hagyományőrző Kör elnöke kijelentette: a szén volt az iparosodás elindítója. Mint mondta, az 1865-ben kezdődött bányászat indította el a településeket az élhető várossá válás útján. A föld mélyére leszálló bányász az elemi erőkkel került szembe, megtapasztalva, milyen erős a természet, az ember élete pedig milyen törékeny. Ebben a harcban nem volt helye a széthúzásnak; az egymás iránti bizalom, a szolidaritás, a szakmai tudás segítette a túlélést. Még így is komoly veszteségeket szenvedtek el: a 139 év alatt 184 társukat veszítették el.

Blaskó Sándor hangsúlyozta, a bánya nem csupán egy munkahely volt, hanem életük részévé vált. Úgy fogalmazott, amikor 17 éve bezárt az utolsó ajkai bánya, lelkük egy darabja visszavonhatatlanul a föld mélyén maradt. Blaskó Sándor megjegyezte, a hagyományok ápolásában a város is partnerük, a bányászati tanácsadó testület Schwartz Béla polgármester javaslatára jött létre. A bánya a munkahelyeken túl új lakótelepeket, művelődési házat, óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, sportlétesítményeket, férfikórust és néptánccsoportot adott a városrésznek – tette hozzá.

Szombaton este fáklyás felvonulást tartottak a parkerdőben
Fotó: Gyarmati László

A Bányász Kegyeleti és Emlékparkban Puskás Károly önkormányzati képviselő köszöntőjében rámutatott: jövőre lesz 25 éve, hogy bezárt a bánya, de a hagyományok őrzése ma is fontos a lakosság számára. A bánya 1938-tól 1997-ig működött, az első frontfejtést 1948-ban kezdték. A működés alatt összesen több mint 22 millió tonna szenet hoztak a felszínre, ami nagyon szép eredmény. A gazdasági teljesítmény mellett az iparág másik haszna a jó közösség kialakulása volt, és az összetartozás ma is fontos része az életüknek.

A délutáni kulturális műsorban fellépett többek között a Padragi Bányász Férfikar és az Ajka-Padragkút Tánccsoport. Este a parkerdőben fáklyás felvonulással emlékeztek meg az 1909. január 14-i bányaszerencsétlenség 55 áldozatáról.

Vasárnap reggel a csingervölgyi kápolnában tartott szentmisén Bakos Frigyes esperes-plébános Isten áldását kérte a bányászokra és családtagjaikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában