Az önállóbb életvitelre tanítanak

2021.09.09. 14:00

Rehabilitációs központ segíti a felnőtt látássérülteket

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) „Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára 2021” címmel hirdetett pályázatot. Ennek eredményeként az országban 20 központot hoztak létre, és a Közép-dunántúli régióban a Hatpont Rehabilitációs Központ segíti a látássérült, 16 évnél idősebb személyeket.

Molnár Sándor

Szilaj Zsolt, Lebcelterné Veiland Orsolya és Csehné Huszics Márta a sajtótájékoztatón

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Hatpont Rehabilitációs Központ működését, szolgáltatásait bemutató sajtótájékoztatón Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elmondta, hogy egyesületük idén 60 éves, és ennek apropóján sok programot indítanak. Egyrészt rendkívül fontosnak tartják a szemléletformálást, a többségi társadalom érzékenyítését az irányukba. Másrészt szeretnének abban segíteni, hogy tagjaik a vakságból, a látássérülésből származó hátrányokat leküzdjék a mindennapokban, ezért nagyon örülnek, hogy részt vehetnek az elemi rehabilitációs programban.

Briski Sándorné rehabilitációs tanár a látássérültek mindennapjait segítő eszközöket mutatott be Fotó: Penovác Károly/Napló

Lebcelterné Veiland Orsolya, a Hatpont Rehabilitációs Központ szakmai vezetője hozzátette, hogy Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben élő, felnőtt látássérültek számára nyújtanak ingyenes szolgáltatásokat, amelyek hozzásegítik a súlyos látássérülteket az önálló életvitel kialakításához. 16 év feletti, igazoltan látássérült személyekkel foglalkoznak, akikkel szerződést is kötnek. Szolgáltatásaik között szerepel például a funkcionális látásvizsgálat, a látástréning, amelynek során fejlesztik a meglévő látást, tapintható írás-olvasás tanítás, tájékozódás és közlekedés tanítása, a kommunikációs és számítástechnikai, illetve okos eszközök használatának tanítása, vagy pszichológiai tanácsadás, illetve segítséget nyújtanak a látás elvesztése okozta traumák feldolgozásában és az ügyintézésben is.

Szilaj Zsolt, Lebcelterné Veiland Orsolya és Csehné Huszics Márta a sajtótájékoztatón Fotó: Penovác Károly/Napló

Szilaj Zsolt, az NSZI pályázati igazgatója megjegyezte, hogy a minisztérium éves szinten 600 millió forintot fordít a programra. Az állam évente 60 ezer órát biztosít ingyenesen a látássérültek rehabilitációjára. Idén ezzel a lehetőséggel eddig 300-400 látássérült élt. Megyénkben pedig 28-an vették igénybe a központ által nyújtott szolgáltatásokat május óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában