Rugalmas munkalehetőség kisgyermekeseknek

2021.09.21. 20:00

Segítenek megteremteni a harmóniát a munka és a család között

Veszprémben alakult meg az első, Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az országban azóta már négy ilyen van és hamarosan a fővárosban is létrehozzák ezt a szövetkezeti formát, amely a gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő kisgyermekes szülőknek segít rugalmas, részmunkaidős állásokat találni.

A kisgyermekkel otthon lévő szülők 2021. július elseje óta alakíthatnak szövetkezetet és vehetnek részt a foglalkoztatásban. A szövetkezet tagjai azok a GYED-en, vagy GYES-en lévő anyukák és apukák lehetnek, akik rugalmas keretek között szeretnének dolgozni.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke az új szövetkezeti formáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kismama szövetkezetek ugyanolyan szövetkezetek, mint a diák-, vagy nyugdíjas szövetkezetek. Ezek lényege, hogy a tagok összeállnak szövetkezetté, amely különböző vállalkozási szerződéseket vállal, amelyeket a tagok teljesítenek. Előnye, hogy rendkívül rugalmas, és az elvégzett munka után csak a személyi jövedelemadót kell befizetniük a tagoknak. A foglalkoztatóknak pedig nem kell társadalombiztosítást fizetniük utánuk, ami jelentős versenyelőnyt jelent. Elhangzott az is, hogy az országban 80 ezer nyugdíjas, illetve 180 ezer diák tagja ilyen szövetkezetnek, és 300 ezer kismamának van gyermekellátási jogviszonya, akik közül sokan szeretnének dolgozni és visszakerülni a közösségbe.

Kósa Lajos kisgyermekes anyukákkal beszélget a szövetkezeti tagságról
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a szövetkezeti forma már beváltotta a hozzáfűzött reményeket a nyugdíjasok és a fiatalok esetében. A térségünkben letelepedő vállalkozások folyamatosan keresik a lehetőségeket a fejlődésre, aminek csak a munkaerőhiány vethet gátat. A szövetkezeti forma pedig egy jó megoldás lehet a problémára, éppen a rugalmassága miatt.

Ovádi Péter, Csomai Eszter és Kósa Lajos a Kisgyermekes Északi Szomszédok veszprémi irodájában
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Csomai Eszter, a Kisgyermekes Északi Szomszédok Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetének elnöke elmondta, hogy az alapítók mindannyian kisgyermekes anyukák. Humán erőforrás, bérszámfejtés társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos területeken dolgozó nők, akik tisztában vannak a gyermekvállalás és a munkába állás kihívásaival. Éppen ezért – korábbi tapasztalataikat felhasználva – szeretnének valós segítséget nyújtani a kisgyermekes szülőknek a munkaerő-piacra való visszatérésben, illetve hasznos programokat is szerveznek majd az egész családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában